Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-valet: Så många kryssade för Jens Nilsson (S)

Under fredagen blir antalet personröster i EU-valet klart och vi får definitivt veta om Jens Nilsson lyckades bli återvald eller inte.

Jens Nilsson (S) får återvända till Bryssel och EU-parlamentet i höst.

Det står klart sedan personrösterna räknats. 19 887 personer – 2,21 procent av de som röstade på socialdemokraterna – kryssade för Jens Nilsson. Trots att socialdemokraterna (24,19 procent) tappar ett av sina sex mandat till miljöpartiet (15,41 procent).

Eftersom att det bara var toppnamnet Marita Ulvskog som fick över personvalsgränsen på fem procent så innebär det att Jens Nilsson står kvar på sin fjärdeplats.

Hanna Wagenius (C) och Björn Lindgren (MP) är två utflyttade länsbor som stod relativt högt på respektive partis EU-valslista men inte lyckades kryssa sig in.

Wagenius fick 2,14 procent vilket innebär att hon står kvar på en fjärdeplats och utanför den enda parlamentsposten som Centern fick.

Om den platsen har det däremot stått en hård kamp där Stureplanscenterprofilen Fredrick Federley med 13,62 procent av personvalsrösterna slog ut den nuvarande EU-parlamentsledamoten Kent Johansson.

För Björn Lindgrens Miljöpartiet är EU-valet en succé. Partiet får två nya ledamöter och har nu totalt fyra. Men Björn Lindgren var aldrig i närheten av att kryssas in. Han fick 3 454 röster – 0,6 procent – och föll från sin tionde plats till plats tolv.

Flest personröster av alla fick Marita Ulvskog (S). Hon fick 176 721 röster.