Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-valet blir en thriller

EU-valet ser ut att bli en thriller in i det sista för flera partier.
EU-kandidaternas insatser i SVT:s slutdebatt kan ha varit avgörande.

Annons

Om de senaste mätningarna blir valresultat kan flera mindre partier glädjas. Kristdemokraterna och Centern räddar sina platser. Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ gör debut i Bryssel. Piratpartiet skulle däremot åka ut

Men det är för tidigt att känna sig säker eller ge upp.

När den heta frågan dansk grisuppfödning kom upp i tv-debatten försökte bland andra Miljöpartiet och Centern framstå som grisens bästa vän. MP:s Isabella Lövin anklagade C för att i regeringen inte ha pressat EU-kommissionen att agera mot Danmarks användning av antibiotika och svanskupering.

Piratpartiets Christian Engström var den som mest behövde synas mest. Han fick dock vänta länge. Engström varnade för det kommande frihandelsavtalet med USA.

Det här är ett sätt att smussla igenom lagstiftning som man har svårt att få igenom på vanligt sätt, till exempel hårdare fildelningsjakt, sade han.

PP vill tillåta fildelning för privat bruk och Engström fick frågan om han laddat ned skyddat material.

Jag svarar av princip inte på frågor om jag begått brott, sade Engström.

Som så ofta tidigare i valrörelsen hettade till mellan Marita Ulvskog (S) och Gunnar Hökmark (M). Ulvskog anklagade högern i Europa för att genom tuff åtstramningspolitik ha drivit upp arbetslösheten.

Du verkar inte bekymrad. Du ser förbaskat nöjd ut, sade hon till Hökmark.

Ulvskog hade svårt att svara på om hon hade röstat för svenskt EU-medlemskap i dag.

Det är en omöjlig fråga. Det går inte att rulla tillbaka historien, sade hon.

En av dem som fick det hetast om öronen var Kristdemokraten Lars Adaktusson, ett populärt mål för MP, S, V och PP i flera frågor, enligt statsvetaren Anders Sundells snabbanalys.

Gunnar Hökmark var nöjd med kvällens debatt:

Jag tyckte att det var en bra debatt, för den visade på skiljelinjerna.

Marit Paulsen (FP) tyckte däremot att debatten påminde för mycket om en riksdagsvalsdebatt och efterlyste en "lite mer svensk hållning".

Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ deltog inte eftersom bara partier i EU-parlamentet fick vara med. Marita Ulvskog (S) saknade dem inte och kallade SD "främlingsfientliga antidemokrater":

Jag gråter inga tårar över dem.

Tv-debatten kan få stor betydelse för valresultatet, eftersom många väljare bestämmer sig senare i EU-val än i riksdagsval.

Det är stora förändringar i slutet av valrörelsen, säger statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson.

Det gör att opinionsmätningarna har svårare att träffa rätt. Andra orsaker till att mätningarna kan bli missvisande är att valdeltagandet är lågt och att många inte minns rätt när de blir tillfrågade hur de röstade i förra EU-valet.

Det kommer att bli en thriller ända fram till söndag vilka som hamnar över eller under spärren, säger Ekengren Oscarsson.