Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU–kandidat på besök

Jasenko Selimovic (FP) besökte på måndagen tredjeårseleverna på Östersund gymnasium. Där pratade han tillsammans med eleverna om för- och nackdelar med att vara med i EU och berättade om hans hjärtefrågor.

Föreläsningen började med en grundkurs för eleverna vad Europaparlamentet är och vad det innebär att vara med i EU. Det här är ett sätt som skolan använder sig av i undervisningen för att bredda elevernas kunskaper inför valet. På ett pedagogiskt sätt visade han eleverna hur det hänger ihop och hur Sverige påverkas av de beslut som tas i EU.

– Vi skickar ut förfrågningar och det är många partier som ber om att få komma. Målet är att få hit representanter från alla partier, säger Pecka Marklund, rektor Östersund gymnasium.

Jasenko Selimovic står på tredje plats på Folkpartiets Europaparlamentslista och han är ursprungligen från Bosnien. Han flydde till Sverige under Bosnienkriget och försökte med hjälp av sin bakgrund och historia att förklara för eleverna vad som nu händer i Ukraina. Han menar att om Ukraina hade varit med i EU så hade det som pågår där aldrig hänt.

– Jag tror på idén om ett enat och fredligt Europa, säger Jasenko Selimovic (FP)

När eleverna fick möjligheten att ställa frågor så var det flera som var oroliga för hur stor del andel som kommer bestå av högerextrema partier. Selimovic säger att han befarar att det kommer bli en högre andel än vad vi tror men han poängterade också att enda sättet att se till att de inte får för stor makt är att gå och rösta.

Valdeltagandet till Europa parlamentet är i dag 47 procent i Sverige. Att öka valdeltagandet är något som är Selimovics största frågor, han vill med sin kampanj få människor att förstå att man inte ska ta rösträtt för given.

Axel Åström går tredje året på ekonomiprogrammet och säger att han fick en annan inblick i varför han ska rösta.

– Det var en helt annan grej att höra det så här och jag tror att jag ska gå och rösta men jag kolla upp vad de andra kandidaterna har att säga, säger Axel.