Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU går att påverka

I debatten inför det kommande EU-valet höjs röster om att Sverige ska lämna EU. Detta är bakåtsträvande och populistisk retorik från politiker som inte vet, eller vill veta om bakgrunden till varför EU bildades. Det är viktigt att komma ihåg i dessa tider av konflikter i bland annat mellanöstern, att EU bildades för att överbrygga konflikter mellan Europas länder.

Jag har arbetat med internationella frågor i många år och har bland annat fått se hur forna öststatsländer nu kan vara med och bidra till en hållbar framtid tillsammans med oss som bor på den Jämtländska landsbygden. Genom att mötas och arbeta i gemensamma utvecklingsprojekt kan enskilda människor och företag lära av varandra så att fler kan få jobb och bättre samhällsservice.

Under fem år var jag ordförande för en arbetsgrupp som organisationen AER med 260 regioner organiserade. Vår uppgift var att titta på den europeiska regionalpolitiken. Det vi kom fram till var att denna politik bidragit till många nya företag och arbeten samt ett ökat samarbete mellan regioner och länder. Vi påverkade EU och de nationella parlamenten så att vi nu fortsatt har en aktiv regionalpolitik från EU som ska fortsätta stötta det tillväxtarbete vi gör bland annat i Jämtlands län.

Några lokala exempel där EU genom program och fonder har spelat en stor roll. Tågtrafiken mellan Östersund och Trondheim startade som ett interregprojekt och hade inte kommit tillstånd utan politiken från EU om att överbrygga gränser. Sjökortet över sjön Näkten medfinansierades av EU fonder och spelar stor roll för utvecklingen av sjön. Skolutbyte mellan gymnasieskolor och grundskolor i andra regioner stimuleras av EU och bidrar till att öka förståelsen för varandra.

Min lärdom är att om även en enkel bondpojk från Fåker kan påverka, så kan du också! Men det är min drivkraft till varför jag vill att vi är kvar i ett europeiskt samarbete. Det ska naturligtvis vara rätt frågor som EU jobbar med, inte som exempelvis om och hur det får finnas lakritspipor. Men tillsammans i Europa kan vi skapa rättvisa villkor och en grön, öppen och hållbar Framtid!

Thomas Andersson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel