Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-besök i mjölkbondens pressade vardag

EU-parlamentarikern Jens Nilson är på besök i mjölkböndernas verklighet. Läget har beskrivits som krisartat, med krav på snabba åtgärder från regeringen.

Annons

Martin och Lennart Karlsson i Bölåsen driver verksamhet för sjätte året i Bölåsen. De har fördubblat antalet mjölkkor till 120 stycken. Mjölkning pågår när Jens Nilsson besöker gården.

Är förutsättningarna bättre med fler mjölkkor?

– En nyckel är att djurbesättningarna ökar men det får inte bli för jobbigt med arbetsbelastningen, man måste kunna sköta verksamheten rationellt, säger Lennart Karlsson.

Kan något göras politiskt?

– Avgifter och skatter som speglar övriga Europa. I frågan om djurhållningen finns det vissa saker att titta på också, konstaterar Lennart Karlsson.

Landsbygdsministern bjöd förra veckan in företrädare för mjölkbranschen till ett krismöte som kortfattat gick ut på att hitta åtgärder för svensk mjölkproduktion framöver.

– Vi är superkänsliga, faller priset från en högre nivå som det gjort nu blir det bara pannkaka.

– När avräkningspriset är som högst får vi in pengar för att klara av dipparna. Men priset ligger för kort tid däruppe och för lång tid därnere, sammanfattar Lennart Karlsson.

– Vi hinner inte samla i ladorna.

I Bergs kommun finns 35 mjölkleverantörer, hälften mot för tio år sedan och utvecklingen är likartad på många håll. Ändå växer mjölköverskottet.

– Sedan EU beslutade sig för blockad mot Ryssland säljs det ingen mjölk dit längre. Nu har vi ett överskott på mjölk i Europa, säger Jens Nilsson, Östersund, en av 20 svenska europaparlamentariker och ensam från norra Sverige

Kan EU agera på något vis i det här?

– Näe, egentligen inte. Frågan har ställts till oss i EU-parlamentet: hur kan vi kompensera dom som förlorar på grund av blockaden till Ryssland. EU har sagt att man inte ändrar några regler. Inom EU-politiken är det varje medlemsland som kan vidta kompensatoriska åtgärder, säger Jens Nilsson.

Ersättningen till bonden har gått ner till under tre kronor litern och legat farligt nära värsta scenariot på 2.50.

Håkan Nilsson är ordförande för LRF Jämtland:

Vad ser du för möjlighet att regeringen ska kunna kompensera för EU:s sanktioner mot Ryssland?

– Problemet är att många "kompensatoriska åtgärder" ger ganska lite. Det är i princip en krona som fattas per kilo mjölk vilket gör att två miljarder kronor fattas, eftersom två miljarder kilo mjölk produceras i Sverige, säger Håkan Nilsson.

Han tycker att politikerna borde bestämma sig för att lösa detta och hitta ett sätt att betala ut de här miljarderna.

Om man skulle starta med hälften hur långt bort är politikerna från det?

– Ingen aning, men jag tror det är rätt långt bort, säger Håkan Nilsson.

Han jämför med de tio miljarder det kostar att bygga om slussen i Stockholm, eller förbifart Stockholm som beräknats till 28 miljarder, när det blir tal om var och hur staten väljer att satsa stora pengar.

– Mjölken görs en krona för billigt per liter. Politiskt borde man inse konsekvenserna vad det betyder för landsbygden och se det som en nationell angelägenhet att Sverige har egen mjölkproduktion, säger Håkan Nilsson.