Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-beslut styr 60 procent av kommunärendena

/

Sex av tio beslut som behandlas politiskt i kommuner och landsting är direkt eller indirekt kopplade till beslut som fattats i EU. Det visar beräkningar som Sveriges kommuner och landsting har tagit fram.

Annons

Så du tror att EU är något diffust som händer nere på kontinenten i Bryssel?

Att EU inte berör dig eftersom du ändå sa nej eller att vi ändå klarar oss själva här i Jämtland och Härjedalen eftersom beslut där nere i Belgien inte angår oss.

Det är nog läge att tänka om.

Beräkningar som SKL, Sveriges kommuner och landsting, har gjort visar att ungefär 60 procent av alla ärenden som behandlas i kommun- och landstingsfullmäktigen direkt eller indirekt påverkas av beslut i eller medfinansiering från EU.

I många fall är det ännu fler, men SKL har inte gjort någon ny beräkning på flera år.

– En undersökning i Norge visade nyligen att de, som inte ens är medlemmar i EU, påverkas till sjuttio procent av beslut i EU, säger Fredrik Åstedt, handläggare på den internationella sektionen på SKL.

Han och hans kollegor har under våren rest runt och informerat ledamöter i fullmäktigen både i kommuner och på landsting om EU:s inflytande över svenska kommuner. I mars var han på kommunfullmäktige i Östersund.

– Det blir ofta en aha-upplevelse får många politiker hur mycket EU faktiskt påverkar våra beslut på lokal nivå. Vårt budskap är också att dels påverkar EU oss väldigt mycket och det är minst lika viktigt att man då påverkar EU genom samarbetsorganisationer. Som genom Regionkommittén där bland annat Jens Nilsson sitter.

Mer läsning

Annons