Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett val mellan sänkt skatt eller höjd välfärd

Jämlikhet och välfärd var två bärande teman i det rödgröna valmanifest som lades fram på tisdagen.

Hur det ska gå till? Huvudpoängen är att oppositionen avstår nya skattesänkningar till förmån för satsningar på kommuner, landsting och infrastruktur.

Här går den stora konfliktlinjen i årets valrörelse. När borgerligheten förra veckan offentliggjorde sitt valmanifest var budskapet att skattesänkarpolitiken ska gå i repris nästa mandatperiod. Förutom ett femte så kallat jobbskatteavdrag hoppas Reinfeldts ministär kunna presentera en liten present till landets höginkomsttagare i form av en höjning av skiktgränsen för statlig inkomstskatt. I de rödgrönas valmanifest finns inga sådana förslag.

Där borgerligheten ser framtida skattesänkningar ser oppositionen investeringar i offentlig sektor och stabila trygghetssystem. Exempel: sänkt a-kassse-avgift (ungefär 80 kronor i månaden), gratis tandvård för alla upp till 24 år, sänkt maxtaxa i förskolan, höjt bostadsbidrag för ensamstående.

Det är ett i grunden ideologiskt vägval – välfärd går före nya skattesänkningar – men det är också ett vägval baserat på erfarenheten av fyra år av borgerligt styre.

Hundratusen miljoner i skattesänkningar har inte gjort Sverige till ett bättre land; arbetslösheten och klyftorna har tvärtom ökat – lavinartat. Men det mest skandalösa är ändå högerns behandling av samhällets svagaste. Under innevarande mandatperiod har vi bevittnat en cynisk utsortering av människor som drabbats av sjukdom eller arbetslöshet. Vi pratar om medborgare, vänner, grannar, kollegor och familjemedlemmar. Cancersjuka, utbrända, psykiskt nedbrutna. Vissa har till och med tvingats uppsöka socialkontoret för att klara ekonomin.

På den här punkten är de rödgrönas besked inte bara partipolitiskt viktiga, det handlar om att återupprätta det sociala kontraktet mellan stat och medborgare.

När finansminister Anders Borg i går kommenterade de rödgrönas regeringsplattform hette det att oppositionen eftersträvar en politik för ”jobblöshet och hopplöshet”. Det skulle kunna ha varit en av de mest precisa recensionerna av mandatperioden 2006–2010.