Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tuffare Penny Century möter hemmapubliken

/
  • Penny Century bjuder nästan enbart på nyskrivet material i Teaterkällaren på Storsjöteatern i kväll där Mattias Alkberg också gör en spelning.Foto: Pressbild

Det har hunnit gå två år sedan de mötte publiken på hemmaplan. Men i kväll spelar Penny Century på Club Corazon. Bandet känner äntligen att de har hittat sitt sound och i vår kommer deras andra fullängdsalbum.

– Vi är inte lika snälla längre, säger sångerskan Julia Hanberg.

Annons

Hon har den närmaste framtiden utstakad för sig och resten av bandet. Så här den ser ut. Med reservation för eventuella förändringar.

• 1. Spelning i Östersund.

• 2. En vecka kvar på Posten.

Julia, Erik och Martin har jobbat som brevbärare i flera år. Nu har alla tre sagt upp sig för att börja plugga i stället.

• 3. Englandsturné

(Penny Centurys tredje i ordningen). Om precis en vecka drar gruppen till Storbritannien där sex konserter är inbokade. I turnépaketet ingår även bandet The Small Screen Light Show, som gästade Storsjöyrans Gaffascen i somras.

• 4. Semester.

Julia, Kim, Erik och Martin åker till Indonesien för att vila upp sig. Kanske blir det även aktuellt med någon spelning i Asien.

• 5. Nya albumet.

I vår kommer nya albumet, som än så länge inte fått något namn.

• 6. Fokuserar.

Penny Century har bestämt sig: De vill bli ett band att räkna med i Sverige.

Tiden går, men Penny Century verkar bestå. Efter nästan sex år tillsammans känner de sig starkare som band än någonsin. I våras påbörjade medlemmarna arbetet med sin nya fullängdare som fått växa fram under lång tid.

– Det känns så bra nu. Vår förra skiva sitter jag inte direkt och lyssnar på, men det kommer jag att göra med den här. Därför känns det också extra kul att komma hem och spela, säger Julia.

Hon tycker att de utvecklats åt rätt håll. Att de har slutat treva sig fram. Och att de vågar testa nya saker nu. Indiepopen har blivit indierock.

– Man hör stor skillnad sedan förra plattan. Det känns som om vi har hittat vårt sound nu, det är tuffare och mer intressant. Ett sound där man upptäcker fler saker ju mer man lyssnar.

Även som sångerska har Julia blivit modigare. Deras studioman Konie har lärt känna hennes röst och testar den medvetet så att hon måste anstränga sig mer.

– Det har gjort att jag blivit medveten om min röst på ett annat sätt. Nu använder jag den mer som ett instrument och vågar experimentera genom att sjunga lite fult ibland.

Det är alltså ett fulare, rockigare Penny Century som nu går in i framtiden. Nya skivan kommer inte förrän nästa år och den här gången vill gruppen inte att den ska släppas på deras engelska skivbolag Letterbox records. I stället riktar man blickarna mot Sverige.

– Vi vill ha ett svenskt bolag nu. Det är kul att turnera i England, men det kan vi göra ändå. Nu känns det viktigare att få komma ut och spela mer här hemma. Vi skulle vilja ha lite uppskattning här hemma, men vi får se hur det blir, säger Julia.

Mer läsning

Annons