Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tidlöst troll når pensionsåldern

/
  • Precis som Tove Jansson älskar Mumintrollet havet. I böckerna får man följa trollets utveckling från pojke till ung vuxen.Foto: Moomin Characters
  • I de första böckerna framträder bara Mumintrollet med hans familj. Senare får han även vänner.Foto: Moomin Characters
  • Tove Jansson 1956. Författaren hämtade mycket inspiration från barndomen till sina berättelser.Foto: Reino Loppinen/Scanpix

I år fyller Mumintrollet 65. Det omtänksamma trollets popularitet tycks inte avta med åren. Med sex nya böcker, en film och rittävlingar firas han runt om i världen.

Annons

I Tove Janssons bok "Småtrollen och den stora översvämningen" dök han upp för första gången. Då var han ett okänt vitt troll med stor nos. Tre generationer senare är Mumintrollet en klassisk sagofigur, internationellt känd och ett varumärke för hemlandet Finland.

Sophia Jansson, Tove Janssons brorsdotter och vd för Moomin Characters, tror att Muminberättelsernas tidlöshet är en nyckel till framgångarna.

- De är väldigt fantasifulla och skulle kunna utspelas var som helst, säger hon.

Mumintrollet är ett mycket snällt troll som är intresserad av allt som händer i hans omgivning. Han älskar havet, precis som de andra i Muminfamiljen, och tycker särskilt mycket om att samla på stenar och snäckor.

- Det underbara med Mumintrollet är att han är barnsligt öppen för allt nytt och positivt inställd, säger Sophia Jansson.

Berättelsen om Mumintrollet i dalen för tankarna till ett lyckligt samhälle och en fredlig värld. Men det är ändå inte en idyll familjen lever i. Naturkatastrofer är ett särmärke för Tove Janssons Muminvärld, där trygghet och skräck, harmoni och kaos ställs mot varandra.

- Böckerna har en humanistisk livssyn och tar fasta på viktiga frågor. Formen gör att människor kan känna igen sig i böckerna och även vuxna kan ta till sig dem.

Sophia Jansson menar att Mumintrollet och hans familj är mer än bara sagotroll.

- Mumintrollen är förklädda till skenbart enkla personer, men bakom historien ligger Toves filosofiska betraktelser hämtade från barndomen.

Mumintrollets 65-årsjubileum firas med utställningar, en film och sex nya småbarnsböcker som kommer ut i cirka tjugo länder. I Sverige släpps de i slutet av april. Bilder- och pekböckerna är gjorda efter Tove Janssons originalbilder.

- Jag tycker att det är viktigt att gå tillbaka till originalen, det blir lätt så att de gamla böckerna inte uppmärksammas. Vi vill ge nytt liv åt klassikerna, säger Sophia Jansson.

Filmen är animerad och på engelska, den första långfilmen i 3D i Norden. Mumintrollets röst görs av Alexander Skarsgård.

I de nordiska länderna anordnas rittävlingar för barn, ett välgörenhetsprojekt som syftar till att uppmärksamma våra dåliga hav och locka fram de ungas kreativitet och känsla för havet.

- Havet betydde väldigt mycket för Tove och har alltid varit en viktig del i Muminvärlden, säger Sophia Jansson.

Mer läsning

Annons