Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett teoretiskt försvar

Natovänner har i år fått två tidiga julklappar. Först nyheten att Ryssland placerat ut kortdistansrobotar längs sin västra gräns som kan nå det svenska fastlandet. Sedan resultatet av Riksrevisionens "stress-test" av det svenska försvaret, som dels bekräftar den besvärande låga försvarsförmågan, dels visar att det finns ett påtagligt glapp mellan de försvarspolitiska målen och de tillgängliga resurserna. Riksrevisionen har helt enkelt jämfört, hur många man ska vi kunna ställa upp i ett skarpt läge med hur många huvuden som faktiskt finns tillgängliga. Det fattas folk.

Riksrevisionen noterar vidare att det hos såväl regering som försvarsmakt saknas insikt om glappet i försvarsplaneringen.

Regeringen övergav den allmänna värnplikten, i sig ett tokigt beslut, och det fanns ingen beredskap för att växla över till ett insatsförsvar med kontrakterade soldater. Försvarsmaktens rekryteringsproblem talar för sig själv.

Den här gången attackerades vi av några beskedliga riksrevisorer. Vid nästa stresstest kan fienden vara av en annan sort. Då duger det inte med att ha en god försvarsförmåga på papperet.