Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett tankeexperiment: bygg ett kulturhus på busstorget

Jag tror inte att man egentligen har definierat vad ett kulturhus är. Ett kulturhus borde vara den ultimata mötesplatsen, där ett ständigt flöde skapar förutsättningar för att bra kultur av olika slag ska mötas och möta människorna.

Många verksamheter som lockar besökare är viktiga. Konsertlokaler som passar alla sorters musik, dans och teater, stora utrymmen med vita väggar för konstutställningar, cafe/restaurang, butik, bibliotek och en monumentalverkstad där ungdomar kan skapa, som kan nyttjas av kulturskolan och kanske periodvis hyras ut till konstnärer som behöver jobba stort.

Replokaler och ateljéer är inte kulturhus, de är arbetsplatser. Det kan man ha var som helst där det finns lämpliga lokaler, de behöver inte ligga centralt. När man repat tillräckligt länge eller målat ihop till en utställning som håller, DÅ tar man plats i Kulturhuset med sin utställning, sin konsert eller dans/teaterföreställning. DÅ behöver man en perfekt lokal att visa sin talang i, då kan man skapa magi och spännande möten!

Att kulturhuset har ett centralt läge gör det mer attraktivt, men Stadsdel norr eller Storsjöstranden behöver inte vara ocentrala alternativ. Smarta gång- och cykelvägar, utbyggd busstrafik och tillgängliga parkeringar är naturligtvis en förutsättning.

Det fantastiska Kulturens hus i Luleå hade ju bättre förutsättningar med en stor tomt centralt i staden. När man skulle bygga i Luleå tittade man bland annat på Den sorte diamant (Den svarta diamanten) i Köpenhamn och lät sig inspireras av deras sätt att bygga och inrymma olika aktiviteter, till exempel konsertsal men dagsljusinsläpp. Den svarta diamanten är inte byggd i centrum, den ligger vid vattnet med gångavstånd ungefär som till Stadsdel norr eller Storsjöstranden. Men, det är en spektakulär byggnad vilket sätter den på kartan och den är sammanbyggd via en gångtunnel över gatan med det gamla huvudbiblioteket.

Ett litet tankeexperiment kunde vara: bygg ett kulturhus på Gustav III:s torg/busstationen, led en gångtunnel över gatan till biblioteket som byggs upp några våningar på höjden. Flytta busstationen till Storsjöstranden, precis bakom järnvägsstationen. Gör en tunnelpassage under spåren som gör det enkelt att nå busstationen och en möjlighet för bussarna att komma dit. Det är ett tankeexperiment! Jag inser vad det kommer att kosta, men utan visioner händer inget!

Nu ställs kanske ett kulturhus mot arenan, men det borde det inte göras (om man inte enbart tänker på ekonomin för byggnationen). Det kommer att vara samma brukare, förr eller senare och man har faktiskt draghjälp av varandra.

Nu är problemet att man i Östersund alltid prutar ner arenor så att man inte kan locka nationell eller internationell publik. Simbanorna blir LITE för korta, så man missar nationella tävlingar. Ridhusbanorna är LITE för korta så det utesluter SM eller större tävlingar –.sådana tävlingar som drar stor publik och mängder av familjer till de tävlande. De vill inte stå på tävlingarna hela tiden, de äter, handlar, bor på hotell och konsumerar kultur!

Ett av de första riktigt tydliga exemplen på det var OS i Lillehammer, där man gjorde undersökningar och förde statistik över hur kulturen verkligen fick ett uppsving.

Ett kulturhus i Östersund (och en arena) ter sig ofrånkomligt om Östersund ska ha den kvalitet i framtiden, som vi alltid pratar om. Långt mer trovärdigt än en Björntand, även om tanken på den var lockande.

Klart vi ska ha ett kulturhus!

Odd Larsson

konstnär