Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett stycke jazzhistoria och en ny sångstjärna

Det var ett stycke jazzhistoria, som presenterades i Östersunds Stora kyrka på lördagskvällen, när Jesses New Orleans Band, en septet ärrade tradjazzveteraner, intog scenen/koret.

Annons

New Orleans-musiken gör det ju möjligt att anpassa repertoaren efter den lokal man för tillfället spelar i och här blev det förstås huvudsakligen sakral musik som framfördes, det vill säga gamla psalmer, hymner, gospels med omisskännlig New Orleans-prägel. Men en och annan profan tradjazzklassiker med hundraårig lyster slinker förstås också med i programmet.

De här musikerna har en bakgrund i det sena 50-talets skolorkestrar med tradjazzinriktning och några av dem har via Kustbandet de två senaste decennierna under ledning av jazzmuseimannen, jazzarkivarien och radiojazzprofilen Jens "Jesse" Lindgren svetsats samman i ett band med tycke för den tidiga jazzen.

Förebilderna, oavsett sakral eller profan repertoar, bär namn som Bunk Johnson, Kid Ory och kanske framför allt George Lewis. I det här bandet består den solistiska triokärnan av Jesse Lindgren, trombon, Ragnar Tretow, trumpet och Bengt Behmer, klarinett.

Mycket intressant och njutbar sångsolist är Isabella Lundgren, som förgyller upplevelsen av bandet med sin Bille Holiday-inspirerade - för att inte säga Billie Holiday-kopierade - sång i låtar som Nobody knows, Just a closer walk och Amazing grace. Så säker, så oerhört skicklig! Med en helt underbar feeling!

Tyvärr är ju inte Stora kyrkan i Östersund någon optimal lokal för konserter och här var det dessutom problem med högtalare. Rythmsektionens instrument flöt stundtals oskiljbart ihop i en grötig ljudmassa. Det finns massor av lokaler i Östersund – även kyrkor – där det här bandet bättre hade kunnat komma till sin rätt.

--------------------------

Jesses New Orleans Band

Med Jens Lindgren, trombon, Ragnar Tretow, trumpet, Bengt Behmer, klarinett, Lars Tidholm, piano, Thomas Ekström, bas, Sven Ståhlberg, trummor, Göran Stachewsky, Isabella Lundgren, sång.
(Stora kyrkan Östersund)