Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett strävsamt par på julturné

/

Annons
Göran Fristorp och Anna-Lotta Larsson tillhör våra allra flitigaste julturnerande artister. I år gör de 28 konserter över hela landet, från Norrbotten till Skåne. Gårdagens konsert i Östersunds Folkets hus var den nionde i ordningen.
På varje ort samarbetar de båda med lokala körer. Här var det Torvallakören och Brunflokören under ledning av Astrid Åslin som tagit jobbet. Körerna skötte sig fint, allt ifrån inledningen med en christmas carol på egen hand till det avslutande extranumret "Stilla natt" tillsammans med gästerna.
Som alltid när paret Larsson/Fristorp framträder är allt mycket välmodulerat och välartikulerat, jag höll på att skriva välfriserat. Men de där riktiga julrysningarna lockar de inte fram, inte hos mig i alla fall.
Anna-Lotta Larsson berörde faktiskt mest i två sånger som inte alls hade jultema, "Vargarnas vår" av Ola Magnell och "Var kommer barnen in?" som vi hörde med Hansson de Wolfe United i början av 1980-talet.
Göran Fristorp har ett fantastiskt röstomfång och visade det genom att ge sig på såväl operabasarnas paradnummer "O, helga natt" som "Pie Jesu" ur Andrew Lloyd Webbers "Requiem", ursprungligen skriven för en goss-sopran. Men jag gillade faktiskt Fristorp bäst när han sjöng "Have yourself a merry little christmas". Judy Garland gjorde låten odödlig på 1940-talet och sen dess har vi hört den med många olika amerikanska smörsångare. Fristorp gjorde den soft och skön och med en imponerande lååååång slutton.
Stjärna i kanten satte jag också för två julsånger från nabolandet Norge. Tore Aas har skrivit ett "Kyrie" ur vilket vi fick höra en mycket vacker "Agnus Dei". Han har också för sin kör Oslo Gospel Choir skrivit den härliga julgospeln "En stjärna lyser så klar" som satt fint som konsertens sista ordinarie nummer.

Mer läsning

Annons