Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett stort steg mot kvartsfinal

Tjeckiska bjudningar gav fyra snabba mål.

Sedan kom problemen.

Det var mer en drömöppning än svensk drömhockey i OS-premiären.

Men samtidigt är 4–2 ett stort kliv mot kvartsfinal.

Tjeckiens förbundskapten Alois Hadamczik överraskade när han valde Jakub Kovar framför Alexander Salak som förstemålvakt. Kritikerna fick rätt.

Kovar släppte lättvindigt in både Erik Karlssons skott från blålinjen och Patrik Berglunds 2–0 i första perioden. När Henrik Zetterberg stänkte in 3–0 bara 51 sekunder in i andra fick både Hadamczik och Kovur nog.

Salak fick det inte lättare. Han motade inte en puck innan Karlsson fick ny träff.

Så långt stämde det mesta för Tre Kronor. Men det var mer följden av tjeckiska tabbar än lysande egna prestationer. Resultatet speglade inte spelet.

Förbundskaptenen Pär Mårts fick snart anledning att ge instruktioner till höger och vänster i båset, och hade ivriga överläggningar med assistenten Peter Popovic.

Matchen tog en tydlig och negativ vändning.

Marek Zidlickys 1–4 och veteranen Jaromir Jagrs enhandsmål fick fart på tjeckerna. Tjeckerna öste på för reduceringen som gett verklig nerv åt hockeyturneringens öppningsmatch i Bolsjoj. Men man gjorde det utan att plocka ut målvakten i slutet.

Tre Kronor stod emot, men Mårts, vårens VM-guldcoach, har ett och annat att jobba med för att få sitt stjärnspäckade gäng att fungera bättre som enhet.

I OS-sammanhang stötte Tre Kronor och Tjeckien senast på varandra för åtta år år sedan. Henrik Lundqvist, 31, Niklas Kronwall, 33, Henrik Zetterberg, 33, Daniel Sedin, 33, Daniel Alfredsson, 41, var med då som nu.

Hur det gick i Turin?

7–3 i semifinalen och sedan OS-guld i finalen mot Finland.

Om onsdagskvällens seger är ett gott omen återstår att se. Tre Kronor har i tur och ordning svåra Schweiz och knepiga Lettland kvar att möta i gruppspelet.

Gruppettan kan boka plats i kvartsfinalen.