Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett steg närmare mer handel i Lillänge

Turerna kring utökad handel i Lillänge går vidare. På torsdagen togs ett steg närmare en ny handelsplats, men ett annat sköts på framtiden.

Två ärenden som rör Lillänge var uppe när miljö- och samhällsnämnden hade möte på torsdagen. Det första ärendet gällde detaljplanen för de två tomterna där bland annat Mosippans förskola ligger, som är aktuella för försäljning till danska företaget TK Development. Detaljplanen återremitterades av kommunfullmäktige den 6 november. Nu har miljö- och samhällsnämnden beslutat att lämna tillbaka ärendet till kommunfullmäktige för beslut.

– Därmed har nämnden fullgjort återremissuppdraget från kommunfullmäktige, säger Mona Modin Tjulin (S), ordförande i miljö- och samhällsnämnden.

Därmed är ett steg taget mot en ny handelsplats. Men det är fortfarande inte avgjort om tomterna säljs till det danska företaget. På senaste kommunfullmäktige beslutades att ärendet skulle återremitteras till kommunstyrelsen.

– Försäljningen får inte ske om inte detaljplanen antas. Även om kommunfullmäktige beslutar att sälja tomterna är det ett krav att detaljplanen måste vara godkänd, antagen och ha vunnit laga kraft för att det ska genomföras. Företaget är inte intresserat av att köpa en bit mark som de inte får göra något på och vi är inte intresserade av att sälja mark om det inte blir handel där, säger Mona Modin Tjulin.

Det andra gällde det förslag till detaljplan som gör möjlighet till en exploatering om 16 000 kvadratmeter handelsyta på det området där betongstationen nu ligger.

Den frågan blev det mycket diskussion kring och nämnden beslutade att återremittera ärendet.

– Efter votering beslutade nämnden med siffrorna 6–5 att återremittera den i stället för att fullgöra det demokratiska uppdraget och skicka ut den på granskning, som jag ser det. Det är en viktig del i den demokratiska processen och det fanns ett förslag som kunde skickas ut på granskning, säger Mona Modin Tjulin.