Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett sjukförsäkringssystem anpassat för de friska

Maria är 28 år och fick i februari ett canceråterfall. Hon sökte sjukpenning, men fick höra att hon inte skulle få någon. Reglerna sa att hon hade behövt söka inom sju dagar efter sin första sjukdag, oavsett om hon då låg inne för cellgiftsbehandlig och strålning eller inte. Trots ett undantag i reglerna som säger att pengar kan delas ut efter de sju dagarna om särskilda skäl finns hjälpte det inte för Maria att överklaga. Marias historia har den senaste veckan cirkulerat flitigt i media, och Försäkringskassan har ändrat sig. Maria kommer nu få sina pengar. Men det var nog bara tack vare uppmärksamheten.

"Det här hände så klart bara för att alla har engagerat sig så mycket. De som är mer sjuka än mig blir nog utan, de orkar inte kämpa", säger Maria till Aftonbladet. Och så är det nog. För systemet är, orimligt nog, inte anpassat till dem som är sjuka.

När regeringen pratar om att "det ska löna sig att arbeta", berättar de inte det som står mellan raderna. Försäkringskassan är en myndighet som utför regeringens uppdrag. Att reglerna för att få sjukpenning är så pass strikta beror på att regeringen vill ha det så. En hård tillämpning håller folk på fötterna. De flesta vet att sjukpenning är svårt att få, till och med om man har cancer. Förtroendet för Försäkringskassan sjunker, människor måste snart börja förlita sig på privata sjukförsäkringar och innan vi vet ordet av har vi ett system där bara de som har råd kan bli sjuka utan att riskera sina liv. Allt går i enlighet med regeringens plan. Det ska löna sig att arbeta och straffa sig att inte göra det.

Givetvis ska inte Försäkringskassan dela ut sjukpenning hur som helst. En bedömning ska alltid göras. Kontroversen i Marias fall, och säkerligen många andras, handlar om var gränsen i bedömningen går egentligen. Om inte ens cancersjuka kan få hjälp när de behöver det, är det inte då något som brister?

Det var skönt att höra att Maria lyckades kämpa sig till sin sjukpenning. Men det här handlar om mer än Maria. Det handlar om ett bristande sjukförsäkringssystem som snarare stjälper än hjälper. Det handlar om alla andra som sitter i Marias sits.