Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett sätt att bli av med fler läkare"

– Idén att koncentrera Östersunds primärvård till två stora ”mammut-hälsocentraler” har inte distriktsläkarnas stöd.

– Det är ett säkert sätt att bli av med ännu fler distriktsläkare.

Den säger distriktsläkarföreningens ordförande, Lorenz Risk-Plotzki, som är mycket kritisk till det förslag som presenterats om primärvårdens framtida organisation i länet.

– Distriktsläkare föredrar i regel att jobba på mindre ställen, säger han.

"Förslaget har i nuläget inte läkarkårens stöd", slår han fast i ett brev till Ann-Marie Johansson (S) som är ansvarig landstingspolitiker.

Han säger att förslaget slår sönder länets primärvård.

Ann-Marie Johansson menar att det inte handlar om att slå sönder primärvården som bas i hälso- och sjukvården utan att utveckla den.

"Helheten och teamarbetet slår vi vakt om och det är därför vi i S, V och MP behåller det breda uppdraget i hälsovalet", skriver hon i sitt svar.

LT har tidigare presenterat primärvårdschefen Olle Christmanssons förslag med färre hälsocentraler, små mottagningar med en "lättakut" och jourmottagning, hälsomottagningar för prover och vaccination och mobila läkare som ska ingå i ett team för äldrevård.

– Primärvården går ut på att en mottagning och en läkare kontinuerligt över tid tar hand om en människas samlade sjuklighet från vaggan till graven. Delar man då upp primärvården i en akutdel ("lättakuten"), en planerad del (mottagning för kroniker, förebyggande etc), hembesöksdel (mobila läkare) och dessutom specialistmottagningar för enskilda sjukdomar och organ - då är inget kvar av poängen med primärvården. Då överför man helt enkelt specialistvårdens organisation till primärvården", slår Lorenz Risk-Plotzki fast.

Men Ann-Marie Johansson ser Östersunds primärvård som ett utvecklingsnav för primärvården i hela länet.

– Det är ett perspektivskifte från tidigare primärvårdsledning och även från oss i politisk ledning. Tidigare har vi inte lagt särskilt stor vikt vid att utveckla primärvården i Östersund eftersom det är nära till sjukhuset, säger hon vidare.

Och menar att de ska skifta perspektiv och i möjligaste mån avlasta sjukhuset från Östersunds invånares besök. I stället ska de få dessa att söka sig till primärvården vilket vore bra både för patienten och kostnadseffektivt.

I förlängningen skulle detta bli till nytta för primärvården i hela länet, är tesen.

Men Lorenz Risk-Plotzki menar att det kommer att bli dyrt och ineffektivt när patienterna även på hälsocentralerna måste dra sin sjukdomshistoria gång på gång. Sedan ska de skjutsas runt till olika instanser i stället för att få vård på ett ställe.

Nu ber han Ann-Marie Johansson att återremittera förslaget till primärvårdsledningen.

– Att driva igenom sådana ogenomtänkta förändringar utan att ha läkarkåren med sig, kommer att misslyckas. Risken är stor att mer förstörs än som skapas nytt. Jag ber att inte upprepa felet från i våras och driva igenom beslut som inte är förankrade bland personalen, avslutar Lorenz Risk-Plotzki.