Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett samlat kulturhus inte längre aktuellt

Kulturens behov kan tillgodoses med att framför allt Storsjöteatern utvecklas. Alternativet om ett samlat kulturhus är inte längre aktuellt enligt en utredning från Östersunds kommun.

I februari började en förstudie om hur de lokaler som redan finns för kulturverksamhet kan anpassas eller byggas ut för att tillgodose kulturens behov. Resultatet av utredningen skulle ställas mot alternativet att bygga ett helt nytt kulturhus.

Ett direktiv i förstudien är att titta på om det finns någon byggnad som kan utvecklas för att fylla behoven för opera, akustisk musik, dans och en modern konsthall. Enligt utredningen finns det ingen byggnad som fungerar för alla de fyra verksamheterna. Det kommer inte heller att redovisas förutsättningar för ett samlat kulturhus, i stället föreslås anpassning av Storsjöteatern.

Hittills har arbetet visat att Storsjöteatern inte är lämplig för akustisk musik. Med akustisk musik menas exempelvis symfoniorkestrar, kammarorkestrar, storband, folkmusik, körsång, kammarmusik och pianokonserter. Utredningen föreslår att sådana konserter i stället kan äga rum i biblioteket, förutsatt att Östersunds kommun övertar fastigheten av stiftelsen som i dag äger den. Ett annat alternativ är att lägga akustiska konserter i den planerade ombyggda sporthallen.

En fråga har även gått ut till privata fastighetsägare, Frösö Park, Fältjägaren fastigheter och OSD, om vilka förutsättningar de kan erbjuda för akustisk musik.

När det gäller talteater, opera och dans, har utredningen kommit fram till att dessa kulturverksamheter kan vara kvar på Storsjöteatern, men att byggnaden behöver rustas upp. Utredningen har inte i detalj studerat hur de utrymmen som finns i fastigheten kan anpassas eller byggas om. Däremot kan en utbyggnad mot Storgatan behövas eftersom dans och opera behöver större scenyta.

När det gäller en modern konsthall pekar utredningen på att Östersund saknar en sådan. Det som enligt rapporten skulle behövas är en lokal på ungefär 1000 kvadratmeter med en takhöjd på cirka nio meter. Där skulle det förutom utställningar även bedrivas ett arbetskoncept kring bild och form.

Kommunledningen väntas föreslå att gruppen som har jobbat med förstudien får fortsätta utreda förutsättningarna för att utveckla de lokaler som redan finns för kulturens behov.