Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett säkert vårtecken: majblomman

Plötsligt så dyker de bara upp. De där blommorna som indikerar att nu är det vår.

Man vet att det är vår när fjärde- och femteklassarna dyker upp med de karaktäristiska majblommorna.

På tisdagen började de första blommorna att säljas och två av de som var lite extra förslagna var Albina Shali, 10, och Filip Magnusson, 11, från Norra skolan i Östersund. De knackade helt enkelt på hos oss på LT-redaktionen för att marknadsföra majblomman.

– Vi ska ge pengar till fattiga barn i Östersund, säger Albina Shali.

– Eller de som behöver hjälp, säger Filip Magnusson.

Färgkombinationen på majblommorna brukar alltid vara en källa till diskussion och årets tvåfärgsvariant med ljusgröna och lila blad lär väl inte bli något undantag.

– Fast bladen är kanske mer cerise än lila, påpekar Albina.

Hon tycker för övrigt att grönt är den snyggaste färgen.

– Min favoritfärg är svart, säger Filip.

Majblommans riksförbund är en ideell förening vars medlemmar är Majblommans lokalföreningar. Och så här skriver de själva på sin hemsida:

"Sedan 1907 har majblomman sålts på våren varje år i syfte att hjälpa barn som behövt extra stöd. Vi är därmed en av världens äldsta barnhjälpsorganisationer och vi har redan från början värnat om barnens rätt till ett fullgott och värdigt liv".