Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett (s)plittrat Sverige

På riksplanet gör Socialdemokraterna sitt sämsta val i modern tid. Men det är inte i Ragunda eller Berg som väljarna sviker utan i storstäderna. I Stockholm får Socialdemokraterna 20,8 procent. I Östersund samlar partiet 38,2.

Nu väntar rannsakning och kritisk utvärdering för det som en gång var världens mest effektiva valmaskin. Hur kunde det gå så här illa? Stockholmspolitikern Ilija Batljan (S) har redan sin analys klar: Socialdemokraterna påminde för lite om Moderaterna. Förslag som avskaffat rut-avdrag och återinförd fastighetsskatt har skrämt potentiella S-väljare, menar han. Batljan var tidigare aktuell för ett toppjobb inom FN och det är bara att beklaga att han inte nappade på det erbjudandet.

De kommuner där rut-avdraget används mest är Danderyd tätt följd av Lidingö. I dessa kommuner skulle Socialdemokraternas nya och smala fastighetsskatt faktiskt öka boendekostnaderna. I Danderyd fick sossarna 5,8 procent av rösterna. På Lidingö gick det lite bättre, 9,2 procent.

Poängen är att Socialdemokraterna aldrig kommer att dominera kommunpolitiken i Danderyd eller Lidingö. Det är inte heller ett problem att partiet är svagt i direktörernas valkretsar (det är tvärtom ett hälsotecken). Problemet är att man tappar där man borde vara det självklara valet. I Sundbyberg, Huddinge, på Hisingen.

Egentligen är det paradoxalt att Socialdemokraterna presterar så uruselt i storstäderna. Ty är det någonstans som utslagningen och de växande klyftorna är som mest tydliga är det där. I den kalla tunnelbanan, längs de anonyma shoppingstråken, i de deprimerande förorterna.

I storstäderna finns också den stora grupp som brukar beskrivas som den nya tidens arbetarklass. Motorn i den växande tjänstesektorn: butikspersonalen med de eländiga arbetstiderna, de underbetalda servitriserna, säljarna med sina osäkra inkomster.

Människorna finns, de yttre förutsättningarna finns. Frågan är: Var finns S-politikerna som förmår adressera problemen och tydliggöra alternativen?

KO