Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett riktigt Dantes Inferno

Annons

Undrar om inte Dante hade bältros när han skrev kapitlet INFERNO i sin bok Divina Commedia någon gång på 1300-talet? Han vandrar där genom Helvetet för att i nästa kapitel renas i Skärselden. Det tar tid att komma till Paradiset.

Gammalt tillbaka kallas bältros för Helveteselden. Därför min koppling till Dante.

De gamle visste vad de talade om. Det är min dyrköpta erfarenhet! Fast förr måste det ha varit ännu värre. Då fanns ju inte vår tids medikamenter. Visst har man i dag hört talas om bältros som någonting med utslag runt livet. Vem kunde väl tro att eländet kunde sätta sig någon annanstans? Och utslagen uppe i huvudet, var det inte månne psoriasis?

Men den blixtrande huvudvärken fick sin förklaring. Bältros, och nu var det bråttom. Bromsmedicin skulle intas inom de magiska 72 timmarna, eljest kunde man hälsa hem. Fast jag hade ju kommit i tid, inte sant? Så de här besvären tog väl en ände efter ett par veckor, trodde jag glad i hågen. Men icke. Nu satte värken in på allvar. Sätt ihop värk med knivstick, eld och klåda och du kommer verkligheten nära. En medicin blev för mycket. Tillvaron snurrade. En blev för lite och skärselden bröt ut. Så nu är försöksverksamheten på gång med läkare nummer tre (3). Hon är förresten på väg ut även hon.

Jo, man sitter där med ett schema och trycker ut den ena tabletten efter den andra. Och visst gör de väl verkan, kapar smärttopparna en del. Men aj, vad örat hettar! Och lilla örsnibben skulle jag vilja klippa bort. Och kamma sig, det görs med viss försiktighet.

Man ska väl egentligen inte skriva om sina sjukdomar. Men jag gör det med bästa avsikter som en varning till dig, medmänniska: får du värk och utslag, gå på stubben till doktorn! Stå på dig, ring och bråka! Du måste få komma i tid! Nu är det sagt.

PS. Bet jag inte bort en bit av en tand mitt i alltihopa? Jodå. En präktig kindtand var det. Och upptäcktes inte en inflammerad rot på andra sidan till råga på allt? Jo igen. Svimmade jag över kostnadsberäkningen? Nej, men nästan. DS.