Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett rent helvete för Trafikverket

Först i sommar kan tågen trafikera Stora Helvetet igen.
– Det är i ett värsta scenario, säger Robert Pettersson, projektledare vid Trafikverket.

Sedan den 29 november har tågtrafiken väster om Storlien stått helt stilla. Orsaken är rörelser och sättningar i banvallen vid ravinområdet Stora Helvetet intill norska gränsen.

Befolkningen intill området har höjt sina röster och politiker har ställt ansvariga politiker till svars. Varför har ingen gjort något tidigare, hur länge ska ett arbete egentligen få ta och det här skadar turistnäringen. Trafikverket har svarat och förklarat ett de inte vet och att arbete pågår.

– Min uppgift är att lösa problemet och få på trafiken så fort som möjligt, det är också vad vi jobbar med, säger Robert Pettersson, projektledare på Trafikverket.

Fram tills nu har de utfört flera geotekniska undersökningar för att få reda på hur vallen är uppbyggd och undersökt flera system som ska varna om ett skred uppstår.

– Vi har en preliminär plan. Vi har också kollat på två säkerhetssystem som ska larma om något händer med vallen, säger Robert.

När kommer trafiken att börja rulla igen då?

– I värsta fall kommer arbetet att ta flera månader, delvis på grund av årstiden. Så i sommaren, i ett värsta scenario.

Hur ser du på alternativet att riva hela vallen och bygga nytt?

– Jag ska lösa problemet och få i gång trafiken så fort som möjligt. Det finns förslag på ett projekt som ska utreda en framtida lösning.

Trafikverket har från flera håll fått kritik för sättet ni hanterat det här på. Varför tar det så lång tid?

– Mycket tid har gått åt till att ta reda på hur banken är byggd. Sen måste vi hela tiden också arbeta dubbelt, E14 ligger precis nedanför, hur kan vi förhindra att biltrafiken drabbas om ett ras sker på banken?

I nästa vecka kommer ett definitivt besked om när tågtrafiken kan komma i gång igen.