Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett pensionärsparti behövs

Visst behöver vi ett pensionärsparti i Sveriges riksdag. Pensionärerna har idag blivit en mycket bortglömd grupp i samhället.

Vi är många röster ute i samhället som skulle kunna ändra på detta, vi har livserfarenhet och skulle kunna tillföra mycket till landet om enighet finns.

De etablerade partierna lovar oss äldre inför valet guld och gröna skogar, bara vi röstar på dom. Glöm ditt gamla parti, ditt gamla parti har för länge sedan glömt dig. Vårt parti heter Spi (Sveriges Pensionärers Intresseparti).

Vi har funnits i flera år. Vi är ett självständigt seriöst demokratiskt riksomfattande parti. Vår främsta uppgift är att tillvarata förtidspensionärers, pensionärers, blivande pensionärers, de utsatta och sjukas samt de funktionshindrades intressen i de politiska rummen.

Partiet arbetar tvärpolitiskt och driver sakpolitik till nytta för samhället i dess helhet, värnar om individens frihet, verkar för ökad social trygghet och högre livskvalité för alla!

Här följer några axplock ur vårat partiprogram:

Spi kräver att landstingen avvecklas och att staten övertar ansvaret för all sjukhusvård. Därmed blir sjukvården lika över hela riket och slut på allt tjafs om vilket landsting som skall betala vad. Detta kan även ses som en inbesparing av allmänna medel, skatter, för en massa landstingspolitiker och deras arvoden!

Dessa får istället återgå till forskning, primärsjukvården, barnavård, tandvård psykiatrisk vård och övrig närsjukvård.

Att vård och omsorg ska ges på samma villkor för hela befolkningen och vara offentligt finansierad. Att privata alternativ skall tillåtas konkurrera på samma villkor som den vård samhället erbjuder. Att antalet vårdplatser ökar, inte minst inom den psykiatriska och medicinska vården. Att tandvård ska likställas med annan sjukvård, inrymmas i samma ersättningssystem.

När det gäller pensionerna kräver Spi att möjlighet ges till representation i ATP-fondernas styrelser. Att pensionerna ska räknas upp med de tio procent som förlorades på 90-talet. Att inga ytterligare medel ska överföras från AP-fonderna. Att den automatiska balanseringen (bromsen) skall slopas vid den årliga uppräkningen av pensionerna.

Till saken hör, jag är 70 år och under dessa mina arbetsår har jag ej upplevt att få lönesänkning som nu i år from 1 januari 2010. Ett arv från (S), (M), (FP), (C,) (KD) med Bo Könberg som fader till detta under senaste pensionsuppgörelsen. Dags för en ny översyn av dylikt. Pensionerna skall följa den allmänna lönenivån utan reducering med 1,6 procent.

Pensionerna skall icke någonsin kunna bli lägre. Att grundavdraget för alla pensionärer höjs med ett basbelopp och att pensioner skall värdesäkras.

Spi kräver vidare att låginkomsttagarna ska prioriteras när skattesänkningar blir möjliga. Att skattesänkningen för de som arbetar skall gälla även för pensionärer och studerande. Att beskattningen skall vara efter samma normer för alla. Att fastighetsavgiften, den nuvar - ande kommunala, avskaffas. Att förbättrade möjligheter till pensionssparande införs istället för försämrade. Att ytterligare en karensdag inför es samtidigt som antalet karensdagar under ett år begränsas .

Backa Nils Eriksson

Malung

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel