Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett parti bjöds inte in till EU-debatt i skolan

Förstagångsväljarna på stans gymnasieskolor är hårdvaluta inför EU-valet.
Men ett av partierna med två platser i EU-parlamentet bjöds inte in när Jämtlands gymnasieförbund arrangerade debatt i Sporthallen på torsdagen.

Annons

I onsdags arrangerade Östersunds gymnasieskola en EU-valsdebatt mellan företrädare för olika partier. Samtliga större partier utom Piratpartiet, Feministiskt Initiativ, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var representerade.

– Vi har bjudit in samtliga riksdagspartier. Sedan skickade vi en sen inbjudan idag till Piratpartiet när vi fick reda på att de fanns här i länet, säger Axel Elfingpripp, en av de arrangerande eleverna.

Under torsdagen så hölls debatt i Sporthallen för eleverna på Jämtlands gymnasieförbund, JGY. De fick lyssna på en stjärnspäckad "lineup" med politiker från samtliga riksdagspartier.

Debatten i Sporthallen leddes av revyprofilen Patrick Zackrisson och politikerna fick två minuter att ge sitt partis syn i en rad olika ämnen.

Men även här saknades Piratpartiet som med sina två EU-parlamentsplatser är större än Centern (1 plats), Kristdemokraterna (1) och Vänsterpartiet (1).

Enligt en lärare på Jämtlands gymnasieförbund så var anledningen att Piratpartiet inte bjöds in att de inte sitter i riksdagen.

– Debatten handlar inte bara om EU. Därför bjöds de inte in, säger läraren.