Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett OS i miniatyr som gynnar alla

Sverige och Jämtland får ett vinter-OS i miniatyr 2019. Det är den glada nyheten efter att skidskyttets världskongress på söndagen röstat fram Östersund som VM-arrangör.

Sedan tidigare har Åre det alpina mästerskapet och de här evenemangen tillsammans blir det närmaste Jämtland/Härjedalen någonsin kommer ett riktigt OS.

Det påstods att Östersund skulle ligga pyrt till inför omröstningen i St Wolfgang, Österrike, då Åre redan tilldelats sitt mästerskap i juni. Inget kunde vara mer felaktigt, visade det sig. Fyra kandidater borde borga för fler omröstningar än en, men så blev det aldrig. Östersund vann direkt. Fick 27 röster och egen majoritet – i de här sammanhangen rena jordskredssegern.

Sportsligt är det förstås en jackpot för både Sverige och vår region att tilldelas dubbla världsmästerskap inom skidornas sporter en och samma säsong. Ser vi det ur ett länsutvecklings- och näringslivsperspektiv pratar vi om ytterligare en bingo.

TV-sändningar som under flera veckor kablas ut från Jämtland/Härjedalen till stora delar av övriga världen, sitter aldrig fel. Inte heller att två VM per automatik drar till sig investerare på båda arrangörsorterna.

Människor utifrån höjer på ögonbrynen. Östersund sätts än en gång på kartan. Åre är där sedan länge och kanske kan händelserna vid gårdagens IBU-kongress bli en ögonöppnare på makthavarna även innanför vår huvudstads tullar. Annars är det oftast näst intill omöjligt att nå fram i Stockholms alltför storstadsfixerade mediebrus.

Åre kan dra nytta av Östersund och vice versa. Nu finns en ypperlig chans till kraftsamling i regionen kring två stora evenemang.

För Östersund är det livsviktigt att det nya mediehuset äntligen står klart inne på stadion. En byggnad som dessutom kan användas till fler aktiviteter än bara de rent journalistiska. Utan det nyförvärvet hade IBU:s högsta organ aldrig gett mästerskapet till Sverige. Väl investerade pengar så långt alltså.

När Åre och Östersund nu inom loppet av tre månader har stått där som vinnare vid varsin kongress, går det i sammanhanget inte glömma att konkurrenter tvingats bita i det sura äpplet. I bägge fallen handlar det om Italien som fått stryka på foten.

Cortina trodde sig ha alpina VM som i en liten ask, men fick i stället gråta krokodiltårar. Igår var det Antolz tur att måsta åka hem som den stora förloraren.

Till sist ett stort grattis till Östersunds kampanjstab, som säkert firade lite extra i Österrike i går kväll och som i dag anländer hem med ett VM i bagaget.

Det här blir spännande men det viktigaste saknas i dag: Svenska gångbara aktiva för ett hemma-VM. Men på fem år ska vi väl kunna skaka fram några nya världsstjärnor. De behövs, för en ny publikfest á la den från 2008.