Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett omänskligt system

Det är snart påsk och jag tänker på Jesus. Såhär: jag är varken kristen eller muslim. Påsk förknippar jag med godis, inte Gud. Men på någon skolavslutning för länge sedan sa prästen att vi inte vet i vilken form som Jesus kommer att återvända, det är troligt att han uppstår som en tiggare på gatan. Jag är mycket skeptisk till Gud – men alla kan nog köpa budskapet att behandla andra som du själv hade velat bli bemött.

En man som heter Ghader Ghalamere ska skiljas från sina barn. Anledningen är att han måste åka till Iran för att söka uppehållstillstånd i Sverige. Eftersom Ghader har sin familj här kommer det med största sannolikhet att beviljas. Problemet? Irans säkerhetspolis. Ghader måste återvända till det land han en gång flydde från.

När avvisningen skulle verkställas första gången ställde sig en kvinna upp på flygplanet och bad de andra passagerarna att inte spänna fast sina säkerhetsbälten. En protest mot ett omänskligt system. Ett system som nu splittrar en pappa och hans barn. Planet lyfte utan Ghader, men beslutet om avvisning finns kvar. 

I går hölls det demonstrationer i bland annat Odensala för att protestera. Motståndaren är ett regelverk som gör att en pappa måste riskera döden för att fylla i ett papper från rätt land. Samtidigt var det bara några veckor sedan det bjöds på rulltårta nere i Badhusparken för att fira att Östersund växer. Fler invånare verkar vara en vision ibland, andra gånger ett omständigt problem.

En bekant skrev en uppdatering på Facebook om hur jobbiga tiggarna i Lillänge och på gågatan i Östersund är. Genast fick hon medhåll. "Hon som sitter och skrikgrinar nere på stan e inte heller ok", skriver en. "Vart fick de pengarna ifrån innan de kom till Sverige?" frågar någon annan. I Uppsala fanns en lapp på en anslagstavla i en mataffär. Där stod att en kvinnlig tiggare och många från Rumänien var smittade av tuberkulos, var en del av en liga och det stod andra lögner. I Kista fick polisen rycka ut eftersom ungdomar kastade flaskor mot tiggare. Väljer man att lägga sin energi på att hata de mest utsatta behöver man fundera över sina prioriteringar.

Jag tror inte att Gud kommer med några svar. Jesus uppstår nog inte alls, inte ens som en tiggare. Vi får styra i stället. Om du var med på flygplanet, skulle du vägra knäppa ditt bälte eller oroa dig över att bli sen till Stockholm? När någon bekant skriver hatiska kommentarer på Facebook om en kvinna som ber om pengar – kan du se att det är en människa de skriver om? Vad krävs för att du ska ställa dig upp och protestera?