Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett museum ger klirr i kassan

Annons

Regeringen står beredd att satsa i vårt län på Nationalmuseum Norr. Det är ett erbjudande som befolkningens företrädare i landsting, regionförbund och Östersunds kommun har till uppgift att ta beslut om. Kan vi och vill vi ta emot erbjudandet från staten och Nationalmuseum?

Moderaterna i länet borde ta chansen att visa på det positiva med denna satsning, som är en av de få som nuvarande regering gör för länet.

Länet tappar arbetsplatser och vi tappar invånare, den befolkning vi har blir allt äldre och även om de unga–äldre blir friskare så krävs vård när de blir äldre–äldre. Att i det läget säga nej till en statlig satsning är inte så klokt, för att uttrycka sig milt. Och vill man ändå protestera från Moderaterna så kan de vända sig till Stockholm för att göra det och inte ta omvägen över oss Socialdemokrater i länet.

Valet är att antingen tacka nej till statens erbjudande eller att godkänna att landstinget använder 4,5 miljoner kronor (av totalt 40 miljoner) i en engångsinsats som bidrar till att en ny statlig arbetsplats etableras i länet med åtta till tio medarbetare. En arbetsplats där driften finansieras till största delen av staten och kommer att generera skatteinkomster till sjukvård varje år. Minst lika viktigt är att länets och Östersunds attraktionskraft kommer att öka med ett Nationalmuseum Norr.

Besökarna kommer att ge länets näringsliv inkomster och bidra till de 8–10 statliga jobben så att de satsade pengarna växlas upp för ytterligare inkomster till länet.

Erfarenhetsmässigt vet vi att länsmuseet är bra på att växla upp investerade medel – varje krona från länet till Jamtli har skapat i snitt två nya kronor.

Harriet Jorderud (S), landstingsstyrelsens ordförande, Robert Uitto (S), landstingsstyrelsens vice ordförande, Lena Bäckelin (S), ordförande Jamtli

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel