Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett mobilt liv i 30 år

På 30 år har vi gått från statliga telefoner med nummerskiva till dagens kommunikationsplattformar. Bo Paulsson har varit med på hela resan.

Annons

För ganska exakt tre decennier sedan sålde Bo Paulsson sin första mobiltelefon. En fordonsmonterad Ericsson för runt 50 000 kronor i dagens penningvärde.

– Så här i efterhand har vi kommit att kalla de första generationernas mobiltelefoner för släpbara, säger Bo Paulsson.

Vägen in i branschen gick via dåvarande jobbet som trafikledare på lastbilscentralen Östfrakt. Han var så beroende av kommunikationen med lastbilarna och kom så i kontakt med Ericssons första mobiltelefoner när de lanserades.

– Det har varit oerhört intressant att följa utvecklingen på så nära håll under de här åren, säger Bo Paulsson.

Och utvecklingen har onekligen varit enorm. Från bilmonterade kolosser via allt mindre bärbara ficktelefoner till dagens multimediala kommunikationsplattformar. Verktyg som hjälpt människor att revolutionera samhället, både i det vardagliga livet och i att avsätta oönskade regimer.

– Under åren kan jag se två stora språng i utvecklingen av mobiltelefonerna, säger Bo Paulsson. Det första var när modellerna kom som gjorde dem till var persons egendom. De såldes bland annat av biltillverkare som levererade dem till relativt låga priser.

Det var Ericssons modell NH 237 som blev den första folktelefonen. Företaget är nu borta från telefonmarknaden liksom många av de andra märkena som var pionjärer i branschen.

– Inga av de fabrikanter som var störst på 80-talet finns kvar i dag, säger Bo Paulsson.

– Den andra stora förändringen skedde när Apple klev in på marknaden med sin telefon som byggde på ett eget operativsystem, säger Bo Paulsson. De telefonerna var i första hand små datorer och i andra hand något att ringa med.

Efter det är vi nästan framme i nutid. Marknaden domineras av tre stora amerikanska företag som tillverkar operativsystemen till dagens smarta telefoner. Telefontillverkarna gör sina produkter till dessa system.

– I dag köper man främst ett system med sin telefon, säger Bo Paulsson. Sen kan man koppla ihop den med övrig teknisk mediautrustning man använder.

Just nu råder bråda dagar för Bo Paulsson. Han har valt att sälja sitt företag MRC till en av sina anställda och håller på att flytta ut från sitt gamla kontor.

– Det är såklart med lite blandade känslor jag lämnar mitt yrkesliv, säger Bo Paulsson.