Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett litet steg framåt i kulturhusfrågan

Diskussionen om ett kulturhus i Östersund går vidare. I går kväll samlades kulturföreningar och utövare i Rådhuset. Men redan i morgon presenterar Fältjägaren sin förstudie kring ett kulturhus.

Den intensiva kulturhusdebatt som pågick under våren har varit något lugnare under hösten men många av de företrädare som i går samlats till Kulturforum 2011 i kommunens regi har väldigt klart för sig vad de vill se i ett framtida kulturhus.

– Huruvida vi behöver ett kulturhus är vi redan överens om, det är en ickefråga, säger Lena Byström som modererar kvällens möte.

En riktig konsertlokal med god akustik och modern teknik, en scen med dansgolv och utställningsmöjligheter för samtidskonst var några saker på listan över det som inte står att finna i Östersund i dag. Artist in residence-verksamhet är ett annat förslag på vad som skulle kunna finnas i ett kulturhus och samtidigt tillföra Östersund influenser utifrån.

Vissa av behoven går också hand i hand med den regionala kulturplan som nyligen lämnats in till Kulturrådet och som Jimmy Eriksson från Länskulturen berättar om. Ett av de områden regionen vill satsa på är just dansen, ett konstområde som är rejält eftersatt i vår region, där man bland annat satsar på att utöka samarbetet med Norrdans i Härnösand. I planen, som sträcker sig från 2012 – 2014, prioriteras också bland annat fortsatta satsningar på kulturella och kreativa näringar:

– Det är ett område som vi är ganska duktiga på, säger Jimmy Eriksson.

Barn och unga ska också prioriteras liksom att bygga upp en lokal fristad för förföljda författare. Kulturrådet fattar beslut om planen och pengafördelning i januari. Den nya kultursamverkansmodellen innebär att regionerna får en klumpsumma att själva fördela i enlighet med planen på regional nivå.

Under våren och sommaren har Lena Byström för kommunens räkning kartlagt samtliga samlingslokaler som går att korttidshyra. Nu finns de drygt 160 lokalerna sökbara på kommunens hemsida. I det besparingspaket som kommunen beslutade om tidigare i år minskades anslaget till samlingslokaler med 344 000: IOGT-lokalen i Brunflo och Tandsbyns bygdegårdsförening blev då av med sina bidrag för vaktmästartjänster. Inventeringen kommer också att ligga till grund för den utredning kring behoven av ett kulturhus som Östersunds kommun planerar att genomföra med start efter årsskiftet. Tanken är att arbeta med referensgrupper på samma sätt som i arbetet med arenan.

– Sedan ska den ju inte vara så bred att man blir handlingsförlamad, det måste ju få gå framåt, säger Torben Sundqvist från Östersunds teaterverkstad som representerade en av grupperna i diskussionen.

I morgon presenterar Fältjägaren sin förstudie om ett kulturhus i Östersund.