Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett landsting i kris

Landstinget flaggar återigen för ett stort underskott. I år är prognosen minus 135 miljoner. Socialdemokraterna skyller reflexmässigt på regeringen. Synas boksluten närmare framträder en annan bild.

Från och med 2002 till och med 2013 har landstingets täckningsbidrag, alltså skillnaden mellan summan av alla intäkter och de totala kostnaderna exklusive finansiella kostnader visat ett överskott på i genomsnitt 103,7 miljoner/år. Det är de finansiella kostnaderna som har dragit iväg. 2002 redovisades de finansiella kostnaderna till 96,1 miljon, 2010 till 105,1 miljon för att 3 år senare ha ökat till 246,7 miljoner.

Skillnaden mellan intäkterna och de finansiella kostnaderna blir ett samlat underskott på över 280 miljoner.

Att landstinget dragit på sig enorma finansiella kostnader kan varken socialdemokraterna eller någon annan skylla regeringen för.

Än tydligare blir bilden då det i boksluten framgår att Landstingets borgensåtagande efter 2010 ökat med drygt 226 miljoner. Bilden av en ekonomi i fritt fall framgår av att soliditeten 2013 uppgår till minus 97,9 procent år när pensionsskulden räknas in. Snacka om Ebberöds bank.

Varför har det då blivit så här?

Frågan måste ställas till Socialdemokraterna som har styrt landstinger i över 90 år.

Vad har då moderaterna i länet för medicin till ett landsting som är i behov av akut intensivvård? Vi säger så här:

# De finansiella kostnaderna måste ner till en rimlig nivå.

# Patientavgifterna indexeras upp från 2010 års nivå.

# Landstinget måste agera för att ta del av de nationella stimulansmedel som erbjuds.

# Ökad effektivitet genom mindre administration, inte minst för läkare/sjuksköterskor.

# Rejäla avsättningar till pensionsskulden.

Region Jämtland - Härjedalen ska bli en av Europas miljövänligaste regioner. Vi måste börja ta miljö- och klimatfrågan på största allvar. Att tillverka fordonsbränsle av den åkermark som i dag inte används till matproduktion skapar inte bara jobb på landsbygden, det ger oss också ett öppet landskap och vi blir en attraktivare region. Förutsättningarna finns att vi kan bli självförsörjande i länet på fossilfritt fordonsbränsle inom en ganska snar framtid bara politiken vågar och vill. Tillsammans med turismen är det är sannolikt den största utvecklingspotential som länet har. Det är vad vi kallar länsutveckling på riktigt. Om länet utvecklas får vi också råd med en riktigt bra hälso- och sjukvård.

Christer Sivertsson nr 1 på moderaternas landstingsvalsedel

Susanné Wallner nr 2 på moderaternas landstingsvalsedel

Jan-Olof Andersson nr 3 på moderaternas landstingsvalsedel

Saila Quicklund nr 1 på moderaternas riksdagsvalsedel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel