Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett län – en kommun

Annons

För inte så länge sedan var vi här i Jämtlands län splittrade i frågan om regionbildningen. Landstingsmajoriteten arbetade för ett samgående med Västernorrland. Framtid Jämtland agerade för att Jämtlands län skulle få bilda en egen region likt tex Gotland.

Att regionfrågan nu fått sin lösning med Härjedalen och Jämtland som egen region löser dock inte de problem som vi har att ta tag i framöver

Jämtlands län står inför stora framtida utmaningar. Minskad befolkning leder till att allt färre skall försörja allt fler. Många av länets kommuner har redan i dag svårt att få sin ekonomi att gå ihop trots att man kvalar in i den mindre smickrande ligan av kommuner med landets högsta skatt. Man har svårt att klara samhällsservicen – skolor mm måste exempelvis läggas ner. Hög skatt och brister i samhällservicen leder till att befolkningen av detta skäl minskar ytterligare med minskad skattekraft som en direkt konsekvens. Många är vi nog som inser att det behövs en ny kommunreform där kommuner slås samman. Fd. statsminister Göran Persson har i sina memoarer en passus där han ångrar saker han inte gjorde som regeringschef. Han säger där bl.a att en ny kommunsammanslagning hade varit nödvändig.

För Jämtlands län bör man överväga om det inte är lämpligt med en kommun. En Härjedalen Jämtlands kommun skulle fn. få drygt 126 000 invånare, vilket är ca 1,5 procent av Sveriges befolkning på en yta som är ca 12 procent av Sveriges yta. En kommun av hela Jämtlands län skulle ge betydande besparingar. Politikerorganisationen skulle avsevärt kunna minskas. Administrativa uppgifter skulle kunna rationaliseras. De belopp som härvid frigörs skulle istället kunna användas till att behålla en god samhällservice. De begränsade resurser som vi har måste användas på mest effektiva sätt till vår gemensamma välfärd.

Vägen fram till att Härjedalen och Jämtland blir en kommun kommer självfallet inte att vara någon enkel resa men vi är på väg emot vägs ände om inget görs. Bättre att vi själva tar tag i frågan medan vi ännu har viss handlingsfrihet. Alternativet torde annars vara att staten i sinom tid tar beslut om en ny kommunreform likt den i skarven 60-70-tal.

Många komplicerade frågor måste få sin lösning. Exempelvis måste demokratifrågan lösas där alla fd kommundelar måste kunna vara med och påverka utveckling och samhällsservice. Sedan måste man kunna hantera människors identitet med den egna kommunen och rädslan för en förändring osv. Detta arbete kommer att ta tid och måste därför påbörjas nu.

Söndag 14 september går vi till val. Viktigt är då (viktigare än partitillhörighet) att vi väjer politiker som har insikt och förmågan att ta sig an denna ödesfråga för oss Jämtar och Härjedalingar.

Framtid Jämtland, Bengt Åsengård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel