Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett kort i bilen kan rädda liv

Dagens krocksäkra bilar innebär komplikationer för räddningspersonal. Eftersom att bilarna tål mer är det svårare att klippa upp karossen för att lyfta ut skadade passagerare. Ett räddningskort kan förkorta räddningstiden upp till tio minuter.

– Bilarna blir allt krocksäkrare och färre skadas i trafiken. Men när olyckan väl är framme blir det däremot lite jobbigare, i dag använder man starkare stål i bilar och därför är de svårare att klippa upp om så behövs, säger Per-Arne Berglin från Motormännen i Östersund.

Räddningskort i bilen är ett enkelt verktyg för att rädda liv. Med ett räddningskort kan räddningspersonalen se var det är lättast och säkrast att klippa i bilen och därmed undvika tidskrävande och misslyckade räddningsförsök.

Motormännen vill att alla bilar som säljs ska förses med ett räddningskort för att underlätta räddningsarbetet. Kortet visar hur bilen är uppbyggd och ska vara placerat under solskyddet vid förarplatsen. På kortet kan räddningspersonalen bland annat se var det finns karosseriförstärkningar, bränsletank och gasgeneratorer. Med denna hjälp vet räddningspersonalen var de kan klippa för att så fort som möjligt få ut eventuella skadade ur en bil. Enligt studier gjorda i Tyskland kan räddningstiden förkortas upp till tio minuter när man vet var bilens känsliga punkter sitter.