Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett heroiskt släkte med bakdantad vara

Annons

I dag är det Gruvarbetarnas dag i Polen. Denna ”Barburka” är uppkallad efter Den heliga Barbara, en kristen martyr som, symboliskt nog, vi inte vet särskilt mycket om. Barbara är dagens namnsdagsbarn både i Sverige och Polen.

Som alltid så här i början av december är det svart ute som i en kolgruva. Därför är det trevligt när tillvaron lyses upp av gruvarbetarnas festligheter. Som vanligt finns det sordin på stämningen. I Nya Zeeland omkom nyligen 29 gruvarbetare i Pike River-gruvan. Alla hade vi hoppats att nyzeeländarna precis som de 33 innestängda chilenska gruvarbetarna skulle gå att rädda.

Jag har alltid förvånats över likgiltigheten att varje år dör flera tusen gruvarbetare. I Kina, Ukraina, Polen… Bara i Kina omkom i fjol 2 600 gruvarbetare, det svarta året 2002 miste 7 000 kinesiska gruvarbetare livet.

Gör tankeexperimentet att några tusen människor varje år dog i kärnkraftsolyckor. Vilket himla väsen, vilken debatt, vilken massmedial storm det skulle bli! Men gruvarbetare är tydligen inte individer utan bara statistik. Det är som om kol är en energiråvara som djävulen hittat på.

I EU-länderna arbetar 280 000 människor inom kolindustrin. Även om verklighetsfrämmande miljövänner, och de är tyvärr många, vill stänga Europas kolgruvor helst redan i går, så är det inte politiskt möjligt. Ett sådant beslut skulle gå emot både folkopinion, energi-  och arbetsmarknad. Ungefär 18 procent av all el som produceras i Europa kommer från kolkraften. Kruxet är att hela 58 procent av kolet importeras från länder utanför Europa. Att bättre utnyttja europeiskt kol skulle vara en jättekram till miljön.

Moder Jord, Slumpen, Gud Fader eller vem det nu var, gav Sverige en rad vilda floder som genererar massor av förnyelsebar energi. I Polen är floderna alltför trögflytande för att kunna producera elkraft. Polen har ingen kärnkraft.  Hela 95 procent av landets energi kommer från kol, ”det svarta guldet”. Hur hade kråksången låtit om Sverige och Polen bytt plats?

Nu samarbetar åtminstone de båda länderna och Vattenfall är den största svenska investeraren i Polen. I aktionen som stinker populism vill majoritetsägaren, svenska staten, att Vattenfall säljer de delar som har med kolkraftverk att göra.

Regeringen är uppenbarligen övertygad om att nya teknologier inte går att utveckla inom kolindustrin som t.ex. clean coal med låga utsläpp. Det pågår faktiskt intressanta försök med att lagra koldioxid under jord med den s.k. CCS-teknologin. Här krävs tid och forskning.

Kolkraftens vara eller inte vara hänger på ny teknologi. Kol är en alldeles för viktig energikälla för att bara stänga gruvorna. Kol är en alltför viktig energikälla för att offras på populismens altare. Min uppmaning är Coal it! för att nu travestera Bjorn Lomborgs Cool it.

 Där nere i gruvorna pågår ett heroiskt arbete. Tänk gärna på alla gruvarbetare i dag och tänd ett extra ljus för dem. Det förtjänar dom.