Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hemvärn i medvind förbereder historisk NATO-övning

Medlemsantalet i hemvärnet ökar kraftigt i länet.
Under Fältjägarbataljonens krigsförbandsövning i helgen deltog 450 länsbor.

Under helgen anordnade hemvärnet i länet sin krigsförbandsövning i Östersund.

Övningen går ut på att den enskilde soldaten ska bli bättre i sin befattning.

Ungefär 450 personer deltog i övningen från Fältjägarbataljonen Jämtland Härjedalen och från I 19 i Norrbotten som har personal för att stödja och utbilda hemvärnet.

Ett stort stationssystem var utspritt över Dagsådalen under övningsdagarna med drygt 30 övningsstationer, däribland mc-ordinanser med kolonnkörning, skjutövningar, stridsteknik och sjukvård.

Det är ett stort projekt med många stationer och deltagare och planeringen är bitvis komplex.

– Om vi inte erbjuder en bra utbildning kommer deltagarna inte att komma tillbaka så det är oerhört viktigt att det fungerar, säger Anders Sundin, Fältjägargruppen.

Övningen är även en försmak av vad som väntar hemvärnet nästa år då hela Fältjägarbataljonen ska infinna sig i Norge på "Cold response", en Nato-övning där 15 000 personer, varav 3 000 svenskar, deltar.

– Det blir en historisk övning då hela hemvärnet kommer att delta i övningen. Det har aldrig hänt tidigare, säger Anders Sundin.

Intresset för att delta i hemvärnet har ökat rejält i hela landet och framför allt i länet. Fältjägargruppen, hemvärnet i Jämtlands län, utgörs nu av 750 personer.

Anders Sundin ser främst två orsaker till detta.

– Det nya omvärldsläget med bland annat ryska provokationer är nog den största orsaken till det ökade intresset. Vi är dessutom duktiga på att rekrytera. På den senaste introduktionsutbildningen kom det 90 personer jämfört med mellan 20 och 30 i normala fall. Det är riktigt kul.

Hemvärnet har genomgått stora förändringar och omställningar de senaste åren.

– För 20 år sedan var hemvärnet synonymt med en gammal gubbe med ett gevär på axeln som stod och vaktade ett hus, nu är det helt annorlunda. Det är organiserat på ett helt annat sätt, alla ingår i förband och har ett uttalat och uppenbart syfte. Medelåldern i hemvärnet är under 35 år i dag, säger Anders Sundin.

Förutom de åtta dagarna per år som är obligatoriska för hemvärnssoldater finns en uppsjö av kurser och utbildningar att delta i under året. Sambandstjänst, skjutövningar och sjukvård bland annat.

– Under övningarna måste arbetsgivaren bevilja tjänstledighet och försvarsmakten betalar ut ersättning för förlorad inkomst, säger Anders Sundin.

Dagsådalen är ett utmärkt ställe att förlägga övningarna på, I 5 har tidigare haft sin verksamhet på området men nu har hemvärnet sina utbildningar på platsen.

– Förutsättningarna är helt lysande. Vi får även regelbundna besök från bataljoner i övriga landet som genomför sina vinterutbildningar här, säger Anders Sundin.

Vid stationen för personlig färdighetsträning utför deltagarna övningar individuellt. De tar sig genom terräng, skjuter på mål med AK 4 och tränar kast med handgranat under en simulerad stridssituation.

– De har bara sig själv och sin utrustning att ta hänsyn till, ingen grupp. Sedan kommer de att ingå i grupper men inte i de första övningarna, säger löjtnant Lars-Olow Olsson som instruerar.

Arne Dyvinger och Lars Jonasson sitter på en provisoriskt placerad träbänk och väntar på sin tur. De är båda gruppledare för en manstyrka på mellan fem och åtta soldater.

– Man blir aldrig för stor för att leka krig, säger Lars Jonasson med ett skratt.

Höjdpunkten under övningsdagarna är skytte, pansarskott och minering.

– Det är väldigt viktigt att känna sig trygg och säker. Då är det viktigt att gruppen fungerar bra, säger Arne Dyvinger.