Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ett haveri för sjukvården”

En 50-årig man med den aggressivaste formen av hjärntumör fick vänta i fyra veckor på en livsviktig operation.

– Det är inget mindre än ett haveri för sjukvården.

Det skriver en läkare och kamrat till den nu avlidne mannen i ett brev till landstinget i Jämtlands län.

Han menar att det tycks vara ett allvarligt systemfel i sjukvårdsrutinerna och därför ska ärendet anmälas till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

50-åringen avled på Östersunds sjukhus i augusti efter att i drygt ett och ett halvt år lidit av elakartad hjärntumör (glioblastom).

”Vi är medvetna om att glioblastom är en mycket svår sjukdom, och att de allra flesta patienter med denna typ av hjärntumör avlider inom de första åren efter insjuknandet. Men på senare år har det skett betydande framsteg i behandlingen som gjort att den genomsnittliga prognosen inte är fullt lika dyster som tidigare”, skriver läkare och kamraten i brevet.

Han beskriver hur han själv bevittnat hur en del personer faktiskt blivit helt återställda och hur de kunnat leva ett bra liv i många år utan handikapp, detta trots att chanserna inledningsvis bedömdes som mycket små.

Nu anser de att 50-åringens lidande hade blivit betydligt mindre och han hade fått en bättre livskvalitet om sjukvården fungerat som den borde.

”Hjärntumören diagnostiserades på Östersunds sjukhus den 6 februari 2009. När diagnosen hade ställts fick xxx (mannens namn) och hans anhöriga besked att han skulle opereras inom 10-14 dagar, vilket vanligt sker vid denna sjukdom”.

Operationen skulle göras vid Universitetssjukhuset i Umeå, men det drog ut på tiden. Mannens anhöriga fick bland annat diffusa besked om att det för tillfället var brist på neurologer i Umeå.

De fick vänta i fyra veckor när beskedet kom att de skulle få göra operationen om två dagar. Men innan dess försämrades mannens tillstånd så de tvingades transportera honom med ambulanshelikopter till Umeå där han opererades akut.

”Hur skickliga än neurokirurgerna är, förstår var och en att förutsättningarna för att den livsviktiga operationen ska bli så lyckad som möjligt är betydligt sämre när man tvingas göra operationen akut nattetid efter fyra veckors väntan, än om den hade gjorts som planerat efter 10-14 dagar under betydligt lugnare förhållanden”.

De poängterar att de inte påstår att 50-åringens liv att gått att rädda men fördröjningen försämrade hans livskvalitet.

”Det kan naturligtvis bara vara negativt att man låter en snabbväxande elakartad tumör få flera veckors ”extra tid” på sig att tillväxa”.

När de försökt ta reda på hur detta kunde hända upplever de att sjukvården i viss mån skyller på varandra. De vill inte sätta dit eller anmäla enskilda läkare, de vill bara veta orsaken till detta ”haveri” så att det inte händer igen.