Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett hårt slag i magen

Originaltitel: A nagy füzet
Premiär: 23 maj 2014 Bio Regina
Med: András Gyémánt, László Gyémánt, Gyöngyvér Bognár
Regi: János Szász
Speltid: 1 timme 49 minuter
Censur: 15 år

Överlevnad handlar nästan uteslutande om anpassning. Och om hopp.

Det tvingas två tvillingpojkar lära sig snabbt när de i andra världskrigets slutskede skickas från familjen i staden till den ungerska landsbygden för att bo med mormodern de aldrig träffat.

Hon kallas "häxan" och gör allt för att leva upp till namnet; slåss, super och vägrar kalla tvillingarna annat än "horungar".

Det dagliga livet är en ständig kamp, både fysisk och psykisk, och tvillingarna bestämmer sig för att de måste härda sig och träna sig själva i grymhet för att överleva.

De måste närma sig smärtan, inte fly från den.

I en skrivbok de fått av sin pappa för de anteckningar över sin utveckling som innebär olika självpåtagliga experiment och studier i hunger, självplågeri, våld och ignorans i stigande takt med sig själva som objekt.

De slår varandra med livremmar och dödar djur för att slutligen landa i den mentala och moraliska apati där krigets regler, eller snarare avsaknad av regler, råder.

Och alla som kommer i deras väg verkar ha lärt sig samma sak, från den sexuellt utnyttjande prästen till den krigshärjade och själlösa fadern som bara ser krig, inget slut. Och naturligtvis mormodern som lärt sig att inte öppna sitt hjärta för någon, inte ens sina egna barnbarn. Av ren överlevnad, förstås, sådan är sensmoralen.

János Szász filmatisering av Agota Kristofs prisbelönta novell är ett hårt slag i magen, en plågande vacker historia om ordlös syskonkärlek och vår smärtsamma förmåga att anpassa oss till även de grymmaste situationer. Detta är helt enkelt en briljant berättelse om krigets brutala konsekvenser i periferin bortom slagfälten och skyttegravarna. Se den.

Caroline Hainer/TT

noje@tt.se