Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett guldkorn i Sommarjämtland

Där man minst anar det döljer sig annorlunda utflyktsmål, okända små guldkorn i det kulturella Sommarjämtland.

I förrgår hittade jag vägen till Tallsäter i Raftälven och en sevärd konstutställning.

Raftälven med cirka 80 invånare är vackert belägen vid Sandvikssjön mellan Munklohögen och Föllinge. Man blir glad när man kör in i byn och möts av välskötta hus och gårdar och en grönska som hålls i schack och inte tillåts skymma utsikten mot sjön.

Tallsäter är byns samlingslokal, en gammal dansbana som rustades med kommunala pengar inför Raftälvens 250-årsjubileum 2001. Den används i dag mest för jakt- och byalagens sammankomster, men under några veckor i sommar har den förvandlats till galleri och sommarkafé.

– Jag har väl fått en del kommentarer om att det är lite knäppt att ordna konstutställning här ute, men vi hade faktiskt ett 40-tal besökare vid vernissagen i söndags. Det var både bybor, hemvändare och tyska husbilsturister, säger byalagets ordförande Ulla Halloff som kom med idén till det hela.

Ställer ut gör Ulla-Britt Engman Johnson från Gällared i Halland. Hon har varit en trogen sommargäst i Raftälven ända sedan 1960-talet, då hennes föräldrar köpte en stuga på Sandvikshön. I dag har hennes son tagit över stugan men Ulla-Britt och maken Jan-Inge fortsätter att komma hit, nu med husbil.

– I Raftälven finns en stämning som man inte hittar någon annanstans. Här är tyst så det hörs och det mår man bra av, säger Ulla-Britt.

Hon har tidigare arbetat som ingenjör men är nu pensionerad.

– Jag har målat i hela mitt liv, men nu har jag mera tid för det, säger hon.

De senaste åren har Ulla-Britt gått på akvarellkurs hos Håkan Lindskog, en välkänd halländsk akvarellist och pedagog.

– Jag har lärt mig en ny teknik där man målar vått i vått i olika lager på extra tjockt papper. Man kan lägga på upp till 30 lager och sedan arbeta fram motivet genom att tvätta, skrapa och sudda. Det är tidsödande men spännande.

Spännande känns också utställningen på Tallsäter, som omfattar totalt 37 verk och där de mjuka, välarbetade akvarellerna kompletteras med färgstarkare tavlor i akryl.

Utställningen är öppen till och med söndag denna vecka. Åk dit och titta – och har du lika tur som jag så möter du en björn på vägen därifrån!

Åsa Eriksson Ahnfelt