Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett flertal granater hittades på Bynäset

I går inledde Försvarsmakten ytterligare en saneringsomgång av Bynäset på Frösön. Den här gången är det stranden som ligger framför målområdet som ska rensas från gammal ammunition.

Annons

Cirka 90 procent av all ammunition som ligger i strandbrynet kan fortfarande explodera. Det berättar Claes Karlsson som jobbar på, Swedec, totalförsvarets enhet för ammunitions- och minröjning. Han säger att den här typen av sanering kommer att behöva göras med vissa intervall för överskådlig tid framöver.

– Varje år så dyker det upp ny ammunition längs stranden på grund av is- och vattenrörelser, förklarar han.

Bara under några få morgontimmar så har saneringspersonalen hittat ett flertal oexploderade granater längs Bynäsets strand. Claes Karlsson säger att de inte är att leka med och tar en av de upphittade granaterna som exempel.

– Den ser harmlös ut där den ligger men i spetsen så finns en rivsats som när den komprimeras ökar i värme och tänder en laddning.

Claes Karlsson förklarar att de oexploderade granaterna kanske inte exploderat på grund av att de träffat snö eller sand när de avlossades. Det finns alltså fortfarande en risk för explossion om någon trampar eller råkar sparka till dem.

Bynäset är till största delen ett område som inte får beträdas. Den sanering som nu genomförs är faktiskt till för de som bryter mot lagen.

– Det vi gör nu är att vi städar av inflygningen från granater som ligger i dagen så att folk som vistas här otillåtet inte ska löpa alltför stora risker, säger Claes Karlsson.

Enligt honom är det flera som tar risker när de vistas på Bynäset.

– Man kan ju se när man går här att folk har eldat lite här och var. Skulle man göra upp en eld eller sätta igång en engångsgrill på en sådan här oexploderad granat så är det inte bara kanske utan 100 procent att den exploderar.

Trots saneringen så kommer stora delar av Bynäset att förbli förbjudet område för allmänheten. Robert Henriksson arbetar på Norrbottens regemente som hyr bynäset av Fortifikationsverket. Han berättar att det visserligen skulle gå att göra en fullständig sanering men att det skulle bli fruktansvärt dyrt och att de pengarna inte finns i dag.