Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett barn blir till på Fotografiska

Den sista öppningsutställningen på Fotografiska är klar.

Den sista öppningsutställningen på Fotografiska är klar. Det blir Lennart Nilssons bildserie "Ett barn blir till". 30 fotografier i storformat låter besökarna verkligen komma nära livets början.

När Fotografiska öppnar den 21 maj kommer bilder fotograferade av Annie Leibovitz, Vee Speers, Joel-Peter Witkin och svenska Lennart Nilsson att möta publiken.

Lennart Nilsson som i år fyller 88 år färdigställde boken "Ett barn blir till" för 45 år sedan efter 12 års arbete. När han första gången lyckades fotografera ett levande foster inuti en kvinnas livmoder 1965 var uppmärksamheten från omvärlden enorm. Bland annat publicerade tidningen Life ett 16 sidor långt bildreportage, plus omslag. Hela upplagan på 8 miljoner exemplar sålde slut på bara några dagar. Fortfarande räknas reportaget som ett av tidningen viktigaste, tillsammans med mordet på John F Kennedy och den första månlandningen. Men från början var "Ett barn blir till" tänkt som ett konstnärligt projekt.

– Jag har alltid velat visa det som ligger oss nära. Det vi alla förundras och berörs av. Jag hoppas och tror att ”Ett barn blir till” har öppnat mångas ögon för det mirakel som fosterstadiet är. Och hur skört livet är, säger Lennart Nilsson.

Läs även: Lennart Nilsson får hederstitel av regeringen.


 Fakta om Fotografiska:
Öppettider: 10.00–21.00, alla dagar i veckan
Adress: Stora Tullhuset, Stadsgårdshamnen 22, Stockholm
Entré: Vuxna: 95 kr Barn: 0–6 år gratis Studenter/Pensionärer: 70 kr
Webbsida: www.fotografiska.eu


/Amy Lagerman

Kamera & Bild