Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett år sedan Michael Jacksons död

Kungen av pop har tjänat omkring en miljard dollar sedan sin död. Ett år efter att han gick bort är Michael Jacksons ansträngda ekonomi ett minne blott.

Ett år har gått sedan the King of pop gick bort, bara veckor före premiären av vad som skulle bli hans comebackturné. Världsstjärnan hade drabbats av hjärtstillestånd efter att ha fått i sig mer mediciner än vad hans kropp klarade av, och avled vid 50 års ålder.

Världen stannade upp för en stund när nyheten om Michael Jacksons död kom ut. Twitter och Wikipedia kraschade av överbelastning och Googles ansvariga trodde ett tag att sökmotorn utsatts för en hackerattack när mängder av människor vände sig till nätet för att få veta om dödsbeskedet verkligen kunde vara sant.

Därefter följde en tid av sorg. Och en tid av spekulationer. Det diskuterades vilt kring vem som egentligen bar skulden för stjärnans bortgång, vem som skulle få vårdnaden om hans tre barn och huruvida han alls var död - många av artistens fans hävdade att det fanns tydliga indikationer på han i själva verket levde.

Men det var också en tid då Jacksons musik hyllades, spelades och köptes som aldrig förr. Michael Jackson blev 2009 års bäst säljande artist i USA, och över hela världen såldes 31 miljoner Jackson-skivor. Efter sin död har han fått ett maffigt skivkontrakt med Sony Music, och enligt Wikipedia finns planer på att släppa hela tio nya skivor med både tidigare outgivet material och gamla hits. Dessutom planeras bland annat en Las Vegas-show, ett tv-spel och en Broadway-musikal, alla baserade på superstjärnans verk.

Det är big business att dö. Billboard rapporterar att Jacksons dödsbo har fått in någonstans kring en miljard dollar sedan sångarens bortgång. Mycket tack vare ovan nämnda skivkontrakt, men också genom konsertfilmen "This is it", skivförsäljningen, nedladdningen av låtar, ringsignaler och olika licensrättigheter. Michael Jackson ägde dessutom 50 procent av rättigheterna till Beatles musikkatalog.

Jämförelsen med Elvis Presley är ofrånkomlig. Advokaterna John Branca och John McClain, välkända profiler i nöjesbranschen, ansvarar för Jacksons dödsbo och har som mål att hålla den avlidne sångarens karriär vid liv.

- Det är vårt jobb att se till att nya generationer fortsätter att komma i kontakt med Michael, säger Branca enligt AFP.

Ihågkommen för musiken

Det senaste året har skriverierna om Michael Jackson handlat mer om hans musik än på mycket länge. Skvallerrubrikerna om hans otaliga plastikoperationer, hans mystiska hudsjukdom, hans ovanliga husdjur och inte minst de barn han omgav sig med har fått stå tillbaka till förmån för rubriker om hans outplånliga avtryck i musikhistorien.

Andra artister har också under året turats om med att hylla popkungen, genom sin musik eller genom att klä sig som han vid framträdanden. Och dagen efter Michael Jacksons död sade president Obama att han var glad att se att stjärnan blev "ihågkommen främst för den glädje han spred genom sin extraordinära talang som artist".

På midsommarafton, på dagen ett år efter sångarens död, kommer Jacksons närmaste att samlas för en privat minnesceremoni vid Forest Lawn Memorial Park i Los Angeles-förorten Glendale. Fans kommer att kunna gå in i parken, men tillåts inte besöka det mausoleum där sångarens grav finns.