Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett aktningsvärt jubileumsbröllop

– Det kan väl inte vara så många som firar 70-årig bröllopsdag, sa Einar Nordqvist när vi drack en kopp kaffe med hans hustru Betty på servicehuset Gimsätra i Bräcke.
– Nä, det kan jag inte tänka mig, svarade jag otydligt med munnen full av jubileumstårta.

Annons

Järnbröllop firas när man har varit gift i 70 år. En prestation väl värd att gratulera!

– Vi gifte oss i Bräcke den 3 september 1944 hemma hos en morbror till mig, berättar Einar Nordqvist.

– När det var avklarat skulle vi åka till två gamla tanter och ta brudkort, men de var inte hemma. Så vi har inget bröllopskort, säger han lite beklagande.

Einar är 89 år och Betty 93. De fick sex barn och fem är i livet. Betty arbetade som hemsamarit i olika byar när barnen vuxit upp. Einar började i skogen när han var 13 år.

– Jag gick sexårig skola och sedan räknades man som en arbetare, säger han.

Han gjorde militärtjänstgöringen på A 4 i Östersund och köpte sin första lastbil 1957. Sedan körde han lastbil faktiskt ända tills han var 72 år.

Betty flyttade till Gimsätra för två år sedan, men Einar bor kvar i Gråsjön i huset som de köpte 1959. I dag uppgår folkmängden till åtta bofasta.

Einar har gott sällskap av sin kära katt Mimmi, som får festmat med jämna mellanrum, gärna stekta grytbitar av innanlår. Och när Einar har stekt kolbullar händer det till och med att en och annan skata får smaka.

För Betty kan dagarna bli långa och enahanda ibland, men Einar åker till henne nästan varje dag och hälsar på. När LT kom på besök var sonen Jan-Erik där och bjöd på kokkaffe med 70-årstårta.

Vem vet, med tanke på hur pigga Betty och Einar verkar så kanske det blir jubileumsbröllop om fem år igen. Då har uppenbarligen alla metaller tagit slut – då kallas det för atombröllop!