Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etiska dilemman och nya familjekonstellationer i 2008 års barn- och ungdomsböcker

Utgivningen av barn- och ungdomsböcker i Sverige fortsätter att öka. 2008 utgavs 1821 barn- och ungdomsböcker, att jämföra med 1680 året innan.

Annons

Faktaböcker, kapitelböcker och serier står för den största ökningen.

2008 var översättningarnas år. De stod för 61 procent av utgivningen, vilket är en ökning med 9 procentenheter från 2007.

Svenska Barnboksinstitutet kartlägger och sammanfattar varje år den totala utgivningen av barn- och ungdomsböcker. Under rubriken Bokprovningen går man igenom allt som getts ut, sammanställer statistik och söker trender och tendenser.

I måndags föreläste två bibliotekarier från Barnboksinstitutet, Cecilia Östlund och Marta Hedener, om Bokprovningen på länsbiblioteket i Östersund.

Bland de tendenser de redovisade märks att intressefokus i barn- och ungdomsböckerna successivt håller på att riktas om från samhället och gruppen till individen.

I ungefär en tredjedel av de svenska förstautgåvorna finns en jagberättare. Huvudpersonerna ställs ofta inför svåra val och moraliska ställningstaganden. Teman som civilkurage, självständighet och skuld förekommer frekvent i såväl barn- som ungdomsböcker.

En annan tendens som institutet uppmärksammat är att barn- och ungdomslitteraturen tycks bli mindre konservativ vad gäller familjekonstellationer. I 2008 års böcker är det vanligt med styvfamiljer och man hittar också familjer med två föräldrar av samma kön.

Beskrivningarna av barns tillkomst präglas av en ny öppenhet för alternativa metoder.

– 2008 kom flera barnböcker om provrörsbefruktning och det har vi inte sett förut, säger Cecilia Östlund och Marta Hedener.

Mer läsning

Annons