Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Esteteleverna imponerar

/
  • Randle Patrik McMurphy (Anton Nyberg) försöker övertala de övriga patienterna på mentalsjukhuset att släppa loss och roa sig en aning.
  • Syster Ratched (Cacilia Axelsson) styr avdelningen med järnhand. Trots att de intagna egentligen inte håller med henne vågar de inte sätta sig upp mot henne.

Redan när publiken, bestående av mor- och farföräldrar, kompisar och andra anhöriga, bänkade sig på Storsjöteatern i går kväll fanns det rejält med förväntan i salongen. Och Palmcrantzskolans dans- och teaterelever lyckades verkligen leva upp till de höga förväntningarna.

Annons

 

För att slippa fängelse simulerar McMurphy en psykisk sjukdom och hamnar på mentalsjukhus. Där styr syster Ratched både personalen och de intagna med järnhand. Regelboken ska följas till punkt och pricka, och allt som är underhållande ska uteslutas för att uppnå maximal effekt av terapin, anser Ratched. Den kaxige och världsvane McMurphy vänder upp och ner på hela mentalsjukhuset och får både vårdare och patienter att fundera över livet och vad som faktiskt räknas –och om det ens är värt att leva i världen som den ser ut i dag.

Gökboet är en bra föreställning om att kliva över gränser, att våga ta steget att vara sig själv och om samhällets syn på alla som inte ingår i kategorin ”normal”. Palmcrantzskolans dans- och teaterelever har tillsammans med sina lärare gjort ett gott val när de bestämde sig för att sätta upp Gökboet.

I berättelsen finns en chans för alla att vara lika viktiga. Inte bara de drivande skådespelarna som har de stora rollerna räknas, utan här är det kollektivet som är kärnan. Dessutom finns det gott om lustiga karaktärer i Gökboet som eleverna fått sätta tänderna i och utvecklat till sina egna.

I princip under hela den drygt två timmar långa föreställningen är samtliga skådespelare på scenen. Och det mest fantastiska är att alla behåller sina karaktärer under hela uppträdandet. Det finns professionella skådespelare som inte klarar den utmaningen. Det skulle inte förvåna om några av de unga talanger som just nu spelar Gökboet på Storsjöteatern i Östersund en dag kommer att stå på stora scener både i Sverige och utomlands.

Danseleverna gör också en stor insats. De förstärker den mentala stämningen mellan scenerna och försätter bitvis publiken i trans.

Trots alla goda insatser finns det ett par inslag i Palmcrantzskolans tolkning av Gökboet som får minusbetyg. Ensemblen lyckas inte riktigt hålla tempot uppe under den långa föreställningen. Det hade varit bättre att korta ner vissa scener en aning för att undvika gäspningarna som spred sig i salongen mot slutet. Hellre kort och kärnfullt än långt och tråkigt.

Men egentligen är det bara petitesser, sammanfattningsvis imponerar estet-eleverna i Gökboet!

Mer läsning

Annons