Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estetelever hyllar Strindberg med festival

/
  • Erika Skog och Elvina Ejstess är två av tvåorna som framför pjäsen Himmelrikets nycklar. Här tröstas smeden (Elvina) av läkaren (Erika).   Foto: Ulrika Andersson
  • Marie Nordman och Isa De Wachter tolkar dikten ”jag ville träffa dig” av Gustaf Af Geijerstam.Foto: Ulrika Andersson

I dag satsar Vittragymnasiet på Strindberg:

– Vi kommer att ha en heldagsfestival där vi hedrar minnet av Strindberg, Sveriges största dramatiker och allkonstnär, säger teaterläraren Frida Landgren.

Annons

I samarbete med Östersunds Teaterförening kommer esteteleverna på Vittra gymnasium i dag framföra tre olika stycken av August Strindberg. Föreställningarna ges på stora scenen i Storsjöteatern. Eleverna kommer vara i gång från klockan åtta på morgonen innan det drar igång på allvar vid klockan tio.

– Förutom de tre pjäserna kommer vi ha evenemang ute i foajén där man bland annat kan träffa på Strindberg medan han sitter och författar texter, fortsätter Landgren. Det kommer bli en lång dag för eleverna då de måste hjälpa till att packa ihop efter att dagen slutar vid tio på kvällen.

Varje årskurs har en egen pjäs att spela upp och först ut är teaterettornas Kaspers pannkakstorsdag som är baserad på Strindbergs Kaspers fettisdag. Pjäsen är riktad till den lite yngre publiken och eleverna har använt sig av lite mer kända låtar. Tvåorna och treorna däremot håller sig till originalen.

– Som teaterlärare vore det konstigt att inte uppmärksamma Strindberg i år. Vi har aldrig gjort en festival tidigare, övriga estetlärare ville också hänga på, säger Landgren.

Bland de 55 eleverna som framträder finns musikettorna Isa De Wachter och Marie Nordman. De övade tillsammans med teatereleverna för första gången under tisdagen och nervositeten är närvarande.

– Det ska bli jätteroligt, men samtidigt är jag nervös för att glömma bort repliker eller så då jag även ska vara med och agera, säger Isa som annars sjunger.

En annan som är nervös är Johannes Reppe från tvåan. Han spelar Sankte Per och ska vara med i nästan varje scen i tvåornas pjäs; Himmelrikets nycklar.

– Jag har höga förhoppningar och ser fram emot framträdandet, säger Reppe fullt utklädd.

Även i sin karaktär kommer Reppe ha fullt upp då Sankte Per har slarvat bort nycklarna.

Mer läsning

Annons