Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ersätts inte för vargföryngring

Handölsdalens sameby får ingen rovdjursersättning för vargföryngringen i Tandsjöreviret söder om Lillhärdal i Härjedalen.

Annons

Detta står klart sedan kammarrätten sagt nej till prövningstillstånd i ärendet där samebyn tidigare fått avslag i förvaltningsrätten.

Sametingets ursprungliga beslut står således fast.

Bakgrunden är att samebyn begärde ersättning för vargföryngringen på mark som de och andra samebyar har tillgång till genom avtal med markägarna. Marken klassas därmed inte som renbetesmark enligt rennäringslagen men utgör ändå del av samebyns byområde enligt Sametingets sätt att se. Däremot hade den inte använts för renbete under den aktuella tiden vilket Sametinget ansåg var ett krav för ersättning.

Samebyn överklagade beslutet till förvaltningsrätten som gick på Sametingets linje. Byn ville då överklaga vidare till kammarrätten som nu meddelat att man inte medger prövningstillstånd.