Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ersättningar allt lägre för arbetslösa

Den som är arbetslös får allt lägre ersättning från socialförsäkringssystemet. Men för staten är a-kassan en vinstmaskin.

Under förra året var a-kassesystemet överfinansierat med 9,4 miljarder kronor för staten. Inkomsterna, som består av medlemsavgifter och arbetsmarknadsavgifter var större än utbetald ersättning, stöd och lönegaranti.

Sett över tid så har ersättningarna som arbetslösa får ut från a-kassa sjunkit drastiskt. 1993 så fick 70 procent av de arbetslösa ut 80 procent av sin forna lön i ersättning.

Nu 20 år senare får färre än var tionde arbetslös ut samma ersättningsnivå som ovan.

Fram till början av 90-talet så var a-kassenivåerna kopplade till löneutvecklingen i Sverige. Men när den ekonomiska krisen inträffade slopades denna koppling av den dåvarande regeringen.

I den senaste statistiken från arbetsförmedlingen så fick 1302 länsbor ersättning från någon av de olika a-kassorna. Siffran gäller för slutet av oktober. Störst grupper är medlemmar i Unionens och Kommunals a-kassor, med 217 respektive 214 personer.