Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ersättning för vargriven boskap är ett hån

Länsstyrelsen har beslutat att betala 167 000 kronor till Per Persson som fick en kalv riven på en fäbodvall i Härjedalen förra året. Per Persson själv anser att den låga ersättningen är ett hån.

Annons

I juni 2009 etablerade sig en vargtik i sydöstra Härjedalen och området döptes till Tannsjöreviret. Ett par månader senare dödades ett flertal får i området och den 18 augusti drabbades bonden Per Persson från Lillhärdal då en av hans kalvar revs på Jucklabergsvallen.

Drygt ett år senare har Länsstyrelsen i Jämtlands län kommit fram till att Per Persson ska få ersättning för vargangreppet. Men summan ligger långt ifrån vad han har begärt. Enligt Per Perssons uträkning så har vargen orsakat ett ekonomiskt bortfall på 541 885 kronor, länsstyrelsens ersättning är 167 000 kronor.

– Det är ett hån. Sedan är det ett hån att det har tagit så lång tid. Det handlar om ungefär halva min omsättning och det är inte många som klarar av att ligga ute med så mycket pengar.

Att länsstyrelsens ersättning skiljer sig så mycket från den summa som Per Persson begärt beror på flera saker. Per Persson säger att 26 av hans kor inte kalvade efter sin vistelse på fäbodvallen förra året. Enligt honom så står det klart att kornas dräktighet har påverkats av vargen.

– Att de går tomma är en reaktion för att de har varit jagade och stressade. Då aborterar de sig själva.

Men länsstyrelsen vill inte ersätta uteblivna intäkter från kalvar som aldrig fötts eftersom myndigheten inte anser att det kan bevisas att korna inte kalvade på grund av vargangreppet.

Per Persson säger att han kommer att överklaga länsstyrelsens beslut.