Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ersättning för vårdgivare

Vårdgivare inom primärvården i glesbygd ska få ersättning som kompenserar högre kostnader för bland annat sjukresor och akut verksamhet.

Styrgruppen för hälsoval inom Jämtlands läns landsting har lagt fram förslaget till en ny ersättningsmodell. Nuvarande avtal går ut 2014.

– När avtalet ändå går ut finns det tillfälle att förändra det som inte riktigt fungerat som det var tänkt, säger Lena Weinstock Svedh, chef för hälsovalskansliet i ett pressmeddelande.

Vårdgivare som har verksamhet mer än tre mil från Östersund omfattas av den nya modellen. Det handlar sammanlagt om 68 miljoner kronor, samma summa som tidigare.

– Den ersättningsmodell som finns i nuvarande avtal har utgått från den fysiska placeringen av hälsocentralen och avståndet till Östersunds sjukhus, säger Nina Fållbäck-Svensson, landstingets hälso- och sjukvårdschef.

Enligt henne har det med de gamla avtalen varit mer ekonomiskt gynnsamt att ha en hälsocentral långt bort från Östersunds sjukhus än nära.