Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernst Eriksson

/

Ernst Eriksson, Tångeråsen, har avlidit i en ålder av 90 år, endast två veckor före sin 91-årsdag.

Annons

Ernst föddes som yngsta barn i en syskonskara på fem barn på Nygården i Tångeråsen.

Han övertog gården redan 1937 och började arbeta som jordbrukare men han hjälpte även sin bror med att köra mjölkbil, gengasdriven sådan, under krigsåren. Ernst gjorde sin värnplikt under de mest brinnande åren under andra världskriget och har berättat om hur han själv hörde kanonerna dåna såväl innanför den finska som den norska gränsen.

År 1952 ingick han i äktenskap med Lilly Sundbjörk från Enarsvedjan och de fick dottern Eira och sonen Staffan. Paret arbetade strävsamt med jordbruket och Ernst arbetade ibland extra med renslakt under 60- och 70-talen.

Det fanns inte mycket tid till resor och lediga dagar även om Ernst var mycket intresserad av vad som hände i världen, men 1980 åkte han med en kamrat på en resa till dåvarande Sovjetunionen. Sedan följde ett antal resor till Tyskland, Gardasjön med flera platser tillsammans med hustrun Lilly. Sista resan utomlands blev till Island, dit han vid 82 års ålder reste i sällskap med sonen och sonhustrun.

2005 blev han änkeman men fortsatte bo på Nygården. Hemgården har alltid varit ett av hans största intressen och han tillhör den sista generationen som verkligen har kunskapen att klara ett självhushåll. 

Ernst var även en hängiven fiskare och jägare och hade många berättelser på lager. Att han var en duktig skytt vittnar alla älghornstroféer hemma om.

Hans allt sämre syn gjorde att han ständigt lyssnade på radion de sista åren och han ringde ibland till sitt favoritprogram ”På reine jamtska” och tipsade om gamla jamskord. Han följde även med det globala nyhetsflödet och hade alltid full koll på världsläget. Ernst var helt vital i intellektet ända in i sista andetaget, något som är få förunnat vid hans ålder.

Han var en social person som uppskattade goda vänners sällskap, men allra mest betydde barnbarnen David, Eric, Stella och Milly för honom.

Barnen Eira och Staffan

Annons