Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erik Svedevall

Erik Svedevall föddes på Lövudden av Nils och Kristina Eriksson, som andra barn i en syskonskara av fem.

Föräldrarna ägde en lantbruks- och skogsfastighet på Lövudden, som han sedermera övertog. I unga år arbetade han i skogen, innan han gick lantmannaskola på Torsta.

1949 ingick han i äktenskap med Anna-Lisa, född Vikström, från Valla i Håsjö. Året därpå föddes första dottern, tre respektive sju år senare kom två döttrar till.

1961 såldes sista kossan och jordbruket lades ner. Verksamheten på Lövuddens såg, som hade startats några år tidigare, utvecklades. Sågen expanderade och sysselsatte omkring 15 personer under cirka 30 år. Han var en god och omtänksam ledare, som gärna tonade ner sin egen person.

Pappa hade ett stort idrottsintresse, i unga år deltog han i många orienteringstävlingar. Hans största intresse var fält- och banskytte. Förutom att han var aktiv skytt, var han styrelseaktiv. Han var även engagerad i Kälarne IK och slalomklubben under många år. Han var också jaktledare för Svedjes och Lövuddens älgjägare.

Sågen och skogen var pappas liv, stamkvistning och skogsvård var en aktivitet som hänförde honom långt upp i åren, han vistades gärna i skog och mark.

Ledig tid ägnade han gärna åt turskidor i fjällvärlden eller vid fritidshuset som han byggde på 70-talet i Klövsjö. Bärplockningen fortsatte han med till efter 90 års ålder.

Pappa var omtänksam och generös på alla sätt och han lämnar oss med många fina minnen och saknaden efter honom är stor.

Barbro, Gun och Lena